Mobiliteit28 dec '17 08:17Aangepast op 28 dec '17 11:26

Recordjaar voor autobergers

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt drukker op de weg en dat merken de autobergers ook: die rukten in 2017 vaker uit dan ooit.

Op 23 december kreeg het Landelijke Centraal Meldpunt (LCM) de honderdduizendste melding dit jaar binnen van een incident op snelwegen en provinciale wegen, zoals een ongeluk of pech. In vergelijking met vorig jaar waren er ruim 11.000 meer meldingen; dat is een stijging van maar liefst 12 procent. Dat meldt Allianz Global Assistance, waar het meldpunt van de bergers is ondergebracht. De stijging is al een paar jaar gaande, steeds met vergelijkbare percentages.

Als belangrijke oorzaak wordt het toenemende verkeer als gevolg van de aantrekkende economie genoemd. Ook beoordelen wegbeheerders een pechgeval vaker als gevaarlijk, waarna het LCM wordt ingeschakeld om de weg weer snel vrij te maken. De Stichting Incident Management Nederland (IMN), de opdrachtgever van het LCM, noemt ook het toenemende gebruik van de smartphone achter het stuur als een van de oorzaken.

Van Brienenoordbrug

Of het nu gaat om autopech of ongevallen, de A16 bij de Van Brienenoordbrug was de plek waar bergers het vaakst te hulp moesten schieten. 'De hele top drie van de meeste pechgevallen bestaat uit de stukken rijbaan bij de Van Brienenoordbrug', zegt Daan van Kesteren van Allianz Global Assistance.

Wat betreft ongelukken was het daarnaast relatief vaak raak op de A20 richting Gouda bij de afrit Schiebroek en de A12 bij de splitsing met de A20 richting Den Haag en Rotterdam.

Gerelateerde artikelen