Mobiliteit7 jan '18 14:01Aangepast op 7 jan '18 20:56

Geen staking morgen bij KLM

Auteur: BNR Webredactie

De FNV schort een 24-uursstaking van het KLM-cabinepersoneel op, nadat zaterdag een principeakkoord werd bereikt over een nieuwe cao.

( ANP)

De staking stond gepland voor maandag. Zaterdag bereikten KLM en vakbond VNC een principeakkoord. Belangrijkste punten uit het akkoord zijn een loonsverhoging van 3,5 procent in drie fases en het terugdraaien van de maatregel waarbij op langere vluchten een deel van de reis met een bemanningslid minder wordt gewerkt.

Volgens FNV Luchtvaart gaat het om een concepttekst en zijn er nog veel vragen waar een antwoord op moet komen. Maar om onduidelijkheid over de voor maandag aangekondigde staking te voorkomen, wordt die opgeschort.

FNV: 'bezuiniging niet van tafel'

Volgens de FNV komen in het akkoord zaken terug die FNV Luchtvaart had ingebracht. Zoals voorstellen die bijdragen aan duurzame inzetbaarheid, een gezonde werk-privé-balans en verlaging van het ziekteverzuim. 'Maar als je kijkt naar het aantal cabinemedewerkers op lange vluchten, dan valt direct op dat de bezuiniging niet van tafel is. Er is ook geen sprake van de door ons voorgestelde evenwichtige verdeling van de lusten en de lasten onder de verschillende functies aan boord', zegt FNV-onderhandelaar Birte Nelen.

KLM: 'gebalanceerde overeenkomst'

De KLM is blij dat de acties maandag niet doorgaan. 'Naar KLM's overtuiging ligt er een gebalanceerde overeenkomst die voor iedereen voordelen heeft, maar ook van iedereen een bijdrage vraagt. KLM verwacht dat hiermee een einde komt aan een lange periode van onzekerheid voor het cabinepersoneel en voor KLM.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen