Mobiliteit16 jan '18 13:21Aangepast op 16 jan '18 14:23

Belgen bijten zich vast in 'nieuwe' IJzeren Rijn

Auteur: BNR Webredactie

België blaast de discussie over de IJzeren Rijn nieuw leven in. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft nieuw onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om via deze spoorlijn treinen van de Antwerpse haven naar Duitsland te laten rijden.

(Peter Wijnands)

Het tracé heet De Derde Weg en loopt voor een groot deel over Nederlands en Duits grondgebied. Maar volgens Weyts laat de studie zien dat met een variant de spoorlijn wel degelijk rendabel kan zijn, zei hij op de Vlaamse zender Radio 1. 'Die studie wijst uit dat die derde weg wel een voordelig tracé: 700 tot 800 miljoen euro, terwijl andere tracés boven de 1 miljard euro zitten. En daarenboven zijn de baten even groot.'

Stiltegebied

De lijn is sinds 1991 niet meer in gebruik. Vlaanderen dringt al lange tijd aan op een 'doorstart', maar Nederland heeft daar problemen mee omdat de oorspronkelijke route door een stiltegebied loopt. Uit de internationale studie blijkt dat een omweg via Venlo evenveel oplevert, voor de helft van de kosten. 'We zijn er nog lang niet, maar de patstelling is doorbroken’’, zei de Vlaamse minister Ben Weijts (Mobiliteit). Hij sprak in 2016 af met zijn toenmalige collega Melanie Schultz af dat als duidelijk is welke tracés haalbaar zijn, politiek overleg tussen Vlaanderen, Nederland en andere betrokkenen volgt.

Zes keer hoger

De bewindslieden stelden dat het grensoverschrijdende goederenvervoer milieuvriendelijker moet. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) is de verhouding tussen kosten en baten steeds het probleem geweest in deze kwestie. Uit het onderzoek komt naar voren dat de kosten zes keer hoger zijn dan de verwachte baten. 'Op basis van de nu uitgevoerde analyse concludeer ik dat dit knelpunt nog altijd niet is opgelost.' De Belgen zouden het grootste deel van de kosten voor hun rekening moeten nemen, bepaalde het Permanent Hof van Arbitrage in 2005.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen