Mobiliteit20 jan '18 12:33

'Geen gelul, gewoon de weg op'

Auteur: BNR Webredactie

Veel vrachtwagenchauffeurs gingen donderdag tijdens de zware storm op pad omdat zij dat moesten van hun werkgevers. Dat concludeert CNV Vakmensen op basis van een enquête.

Een door de storm gekantelde vrachtwagenaanhanger, donderdag bij Kampen. De aanhanger kwam gedeeltelijk op een passerende auto terecht.
Een door de storm gekantelde vrachtwagenaanhanger, donderdag bij Kampen. De aanhanger kwam gedeeltelijk op een passerende auto terecht. ( ANP)

'Veel chauffeurs kregen van hun werkgever te horen 'joh, geen gelul, je gaat gewoon de weg op', zegt bestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. 'Dat ze gedwongen werden om te rijden, daar ben ik er wel heel chagrijnig over. Code rood wordt niet voor niets afgegeven.'

Uit de enquête blijkt dat veel werknemers geen enkele instructie hebben gekregen over wat ze moeten doen bij code rood. Sommigen kregen te horen 'kijk zelf maar hoe het gaat. Als het te erg wordt zet je de auto aan de kant. Maak zelf je keuze', zegt Van Rijssel. Nadat code rood was afgegeven nam 70 procent van de werkgevers geen contact op met de chauffeurs.

Buitenlandse chauffeurs

Tijdens de storm waren er veel ongelukken met vrachtwagens. Veel omgewaaide vrachtwagens waren afkomstig uit het buitenland. Volgens Van Rijssel spreken de buitenlandse chauffeurs geen Nederlands of Engels en volgen ze het nieuws niet. Hij pleit daarom bij extreme weersomstandigheden voor verbodsborden boven de rijbaan waarop een vrachtauto afgebeeld staat.

De transportsector liet deze week weten in overleg te gaan met Rijkswaterstaat over maatregelen bij extreem weer. CNV Vakmensen hoopt hierbij te kunnen aanschuiven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen