Mobiliteit30 jan '18 10:14Aangepast op 30 jan '18 12:51

'Test uitlaatgassen op mensen niets nieuws'

Auteur: Wesley Schouwenaars

Het effect van uitlaatgassen testen op mensen gebeurt al jaren en is niets geks. Dat zegt Flemming Cassee, inhalatietoxicoloog bij het RIVM. De onderzoeken zijn medisch-ethisch getoetst en bovendien is de lucht niet 'viezer' dan bij een druk kruispunt.

(ANP)

'Het zijn studies die al jaren worden uitgevoerd als het gaat om luchtverontreiniging. Dat gebeurt in Nederland, de rest van Europa en ook in de Verenigde Staten.' Bij zo'n proef worden verdunde uitlaatgassen of luchtverontreiniging in een kamer met proefpersonen toegevoegd. Op basis van een onderzoek vooraf wordt gekeken wat de effecten is na een periode in die kamer. 'Een longarts zou die effecten niet zien. Wij meten daarvoor heel gevoelig.'

Gisteren meldde de Süddeutsche Zeitung dat autofabrikant Daimler vijfentwintig mensen had blootgesteld aan het giftige stikstofdioxide, nadat eerder al bekend werd dat ze zulke testen hadden gedaan bij apen. De Duitse regering veroordeelt de tests en noemt ze 'ethisch niet te verantwoorden'. De Autofabrikanten gingen daarna diep door het stof.

Maatschappelijke discussie proefdieren

Dat er met mensen wordt gewerkt bij dit soort testen heeft voor een deel ook te maken met de discussies rond het werken met proefdieren, zegt Cassee. 'Als je maar rond concentraties zit waaraan je zelf kan worden blootgesteld, dan is dat ethisch toelaatbaar.' Cassee noemt de discussie in Duitsland een 'redelijke storm in een glas water'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen