Mobiliteit7 feb '18 15:11Aangepast op 7 feb '18 15:57

Advies aan het kabinet: 'Zet ook in op hybride en plug-in hybride auto's'

Auteur: Annemarieke Voorsluijs

In 2030 emissievrij rijden? Zet dan naast elektrische auto's ook in op hybride en plug-in hybride auto's.Dat adviseert Anco Hoen, onderzoeker aan CE Delft, aan het kabinet.

Uit onderzoek van het onafhankelijk milieu-adviesbureau CE Delft blijkt dat hybride Toyota's alle volledige elektrische auto's achter zich laten op het gebied van emissiereductie. Deze hybride auto's van Toyota hebben in Nederland ruim 1,2 miljard emissie-kilometers meer op de teller staan dan de andere elektrische voertuigen bij elkaar. Van de 1,1 megaton die al bespaard is door de inzet van elektrische en hybride voertuigen heeft Toyota met zijn hybride voertuigen 25 procent gerealiseerd. Bovendien blijkt uit onderzoek van TNO dat 35 procent van de gereden kilometers van de controversiële plug-in hybride auto's toch emissievrij is.

Hoewel deze resultaten hoopvol zijn, blijven volledig elektrische voertuigen volgens Anco Hoen de beste manier om aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Deze auto's zijn alleen nog beperkt verkrijgbaar op de markt. Totdat ze volledig verkrijgbaar zijn is het belangrijk om in te zetten op extra zuinige voertuigen, stelt hij.

Hoorzitting

Morgen is er een hoorzitting in de Tweede kamer over mobiliteit en terugdringen van C02. Het kabinet heeft de ambitieuze doelstelling om in 2030 alle auto's emissie vrij te laten zijn. Deze ambitie en doelstelling zijn belangrijk, vindt Hoen. Mocht het niet lukken om deze te behalen? 'Zet in op hybride en plug-in hybride auto's om de resterende C02 uitstoot zo ver mogelijk te reduceren', is zijn advies.

Gerelateerde artikelen