Mobiliteit13 mrt '18 10:39

Vliegen in Nepal: levensgevaarlijk

Auteur: Jolijn Mes

Vliegen in Nepal: je moet het maar durven. In het land zijn sinds 1990 al veertig vliegtuigongelukken geteld en ook gisteren ging het mis in Kathmandu: bij een vliegtuigcrash kwamen zeker 49 mensen om het leven. Het vliegveld staat onder internationale piloten al heel lang bekend als een van de moeilijkste ter wereld om op te landen.

Het wrak van het vliegtuig na de crash vandaag.
Het wrak van het vliegtuig na de crash vandaag. (ANP/EPA)

Volgens piloten zijn er drie problemen met het vliegveld van Kathmandu. Ten eerste is het hoog: 4400 voet. Dat is niet extreem hoog, maar wel zo hoog dat de lucht behoorlijk ijl is. In combinatie met de hitte zorgt dit ervoor dat het vliegtuig minder goed functioneert.

Ten tweede zorgt het terrein ervoor dat het landen moeilijk is. Om het vliegveld heen liggen een aantal hoge bergen. Je kunt maar op één manier op het vliegveld komen en dat is door de bergtoppen heen. Als er iets misgaat, kun je daardoor ook niet meer doorstarten. In feite is het dus een doodlopende weg in de lucht.

Als laatste kun je bij het landen ook geen gebruik maken van elektronische hulpmiddelen, wat het extra ingewikkeld maakt om te landen. Het landen op Kathmandu is zelfs zó lastig, dat je als piloot speciaal getraind moet zijn om dat te mogen.

Ongeluk vandaag

Het is nog niet bekend hoe de vliegtuigcrash vandaag in Kathmandu had kunnen gebeuren. De woordvoerder van het vliegveld zegt dat het de schuld van de piloten is, terwijl de woordvoerder van de vliegtuigmaatschappij met de beschuldigende vinger naar de luchtverkeersleiding wijst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen