
Een paar oorzaken van de stagnerende verkoop zijn wel te bedenken: je moet een stroompunt in de buurt hebben, de accutechniek bleek kostbaar te zijn, waardoor de prijs van de scooters omhoog ging en de elektrische fiets werd steeds hipper.
Waar is de overheid?
Tom Huyskens van de BOVAG ziet dat niet alleen steeds meer dealers stoppen met de verkoop van elektrische scooters, ook importeurs trekken hun handen ervan af. Hij ziet nóg een oorzaak: 'We zien dat er weinig stimulans is geweest vanuit overheden, ook vanuit Europa, voor fabrikanten om met kwalitatief goeie elektrische scooters op de markt te komen. Dat is anders dan in de auto-industrie waar allerlei strenge CO2-eisen zijn, waardoor fabrikanten gedwongen worden om met goed spul op de markt te komen'.
Een A-merk als Vespa, bijvoorbeeld, is in geen velden of wegen te vinden op het toneel van de elektrische scooters, zegt Huyskens. Ook de merken die in Nederland op nummer twee, drie en vier staan voeren hier geen elektrische modellen, omdat de importeurs de kwaliteit niet kunnen waarborgen. Langzaamaan begint het besef in Brussel te komen dat er maatregelen genomen moeten worden. 'Wellicht dat over een aantal jaren elektrisch toch de standaard wordt.'
Prijs
Dat ze te duur zouden zijn, is relatief volgens Huyskens: 'De prijs is een kwestie van volume. Hoe meer er geproduceerd worden, des te lager de prijs kan worden. Maar de scooters van enige kwaliteit die nu op de markt zijn, zijn inderdaad flink aan de prijs. Dat is voor een consument vaak niet interessant'.
De BOVAG gaat nu participeren in een onderzoek van bureau Twynstra Gudde waarin bekeken gaat worden hoe de brom- en snorfietsen in Nederland versneld geëlektrificeerd kunnen worden.