Mobiliteit10 aug '18 09:06Aangepast op 10 aug '18 13:17

Meer stakingen Ryanair op komst

Auteur: Jolijn Mes

Als Ryanair de komende dagen niet met toezeggingen komt, is de kans levensgroot dat komende week meer stakingen volgen, zegt Joost van Doesburg van VNV. Dan mogen er geen stakingsbrekers worden ingezet en worden reizigers dus wél gedupeerd.

Ook nu wordt gestaakt bij Ryanair, maar het bedrijf mag andere piloten inzetten om het werk van de stakende piloten over te nemen. Passagiers hebben op het moment dus geen last van de stakingen. Maar dat kan dus zomaar veranderen, zegt Van Doesburg: 'Gisteren hebben we de rechtszaak tegen Ryanair gewonnen zodat we vandaag mogen staken en dat in de toekomst geen stakingsbrekers meer mogen worden ingevlogen. Het doel was nooit de reiziger te treffen, maar als de reiziger nooit de dupe mag zijn, zou dat betekenen dat de piloot niet kan staken. Want alle dagen in het jaar zijn er reizigers. Dan ontneem je een heel fundamenteel recht van de piloten.' Eerder vandaag zei Frank Oostdam, algemeen directeur van de ANVR, dat hij het onverantwoord vindt dat Ryanair gaat staken midden in de zomer.

Van Doesburg geen aan dat ze het liefst zien dat er helemaal geen stakingen komen: 'Het zou zomaar kunnen dat er meer stakingen komen de komende weken, maar we hopen dat het te voorkomen is. We hopen dat deze wake up call bij het Ryanair-management aankomt en dat ze op een andere, constructieve manier aan de onderhandelingstafel willen gaan deelnemen. Als ze dat doen zijn er geen nieuwe stakingen nodig. Maar anders komen we hier volgende week weer. En dan zijn de reizigers waarschijnlijk minder gelukkig.' Ben jij één van die pechvogels? Dan heeft Kevin Lamers van vlucht-vertraagd.nl een tip: 'Omdat Nederlandse reizigers zo kort van te voren geïnformeerd zijn over de geannuleerde vluchten, hebben zij in veel gevallen recht op compensatie. Naast die compensatie moet Ryanair gedupeerde passagiers een vervangende vlucht aanbieden. Komt die vervangende vlucht niet uit? Dan kunnen passagiers naast compensatie een terugbetaling van de vliegtickets krijgen.'

(ANP/EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen