Mobiliteit12 nov '18 19:23Aangepast op 12 nov '18 20:00

'Vliegveld in zee binnen vijf jaar mogelijk'

Auteur: BNR Webredactie

Een nieuw vliegveld in de Noordzee is technisch zeer goed uitvoerbaar, zegt Peter Berdowski, bestuursvoorzitter van baggeraar Boskalis, het bedrijf dat onder meer ook de Tweede Maasvlakte heeft aangelegd.

De vereiste basisinfrastructuur voor een luchthaven in zee is nauwelijks complexer dan die van de Tweede Maasvlakte, die in drie jaar werd aangelegd voor zo'n 1,1 miljard euro. Afgezien van de stroperigheid van bestuurlijke besluitvorming en het vergunningstraject bedraagt de doorlooptijd van de bouw van een luchthaveneiland vlak voor de kust bij IJmuiden zo'n vijf jaar, verwacht Berdowski. 'Ga je verder de zee in, dan moet je rekening houden met een verdubbeling van de prijs, richting 4 miljard euro.'

Flyland

Rond de eeuwwisseling besloot het toenmalige kabinet al de haalbaarheid van een luchthaveneiland te onderzoeken aan de hand van het onderzoeksprogramma Flyland, maar dat ging volgens John de Ronde, voormalig ingenieur bij Rijkswaterstaat en leider van dat onderzoek, over een eiland op zo'n vijftien kilometer uit de kust. Het huidige plan is goedkoper, maar zal ook meer overlast veroorzaken, verwacht De Ronde. 'Mijn advies zou zijn om het in ieder geval een paar kilometer uit de kust aan te leggen.' Schiphol-topman Dick Benschop zei dit weekend open te staan voor een haalbaarheidsonderzoek naar - voorlopig - twee banen op een opgespoten IJ-vlakte in zee.

Lees ook: : Discussie Schiphol op Zee nog lang niet beslecht

(ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen