Mobiliteit29 jan '19 14:33

Rekeningrijden wint terrein

Auteur: BNR Webredactie

Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voor de invoering van een vorm van rekeningrijden, blijkt uit onderzoek van I&O Research, in opdracht van de Volkskrant.

Die vorm van betaald rijden zou dan wel de bestaande wegenbelasting moeten vervangen. Bij het opstellen van het regeerakkoord werd het onderwerp taboe verklaard, omdat de partijen het niet eens konden worden. ANWB-hoofddirecteur Frits van Bruggen pleitte er vorig jaar al voor dat regeerakkoord dan maar open te breken. Hij vindt het opvallend dat de meerderheid van de ondervraagden vindt dat je niet met het bestaande door moet gaan en dat een meerderheid ook vindt dat het om een vast tarief moet gaan. Van Bruggen is ervoor om met het idee te gaan experimenteren.

De VVD blijft erop hameren dat is afgesproken om deze regeerperiode niks met rekeningrijden te gaan doen, zegt Kamerlid Remco Dijkstra. Hij vindt dat er, ook voor een experiment, niet genoeg alternatieven voorhanden zijn. Mensen die geen andere keus hebben dan met hun auto naar het werk gaan, worden op deze manier gestraft, zegt hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen