Mobiliteit17 jun '19 07:48Aangepast op 17 jun '19 08:58

'Deelvervoer komt pas van de grond als je platforms koppelt'

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan de helft van de Nederlanders is bereid om de eigen auto op te geven voor deelvervoer. En voor die deelfiets, -auto en scooter willen we ook nog eens betalen: 200 euro per maand, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Een klein probleem: we willen het wel, maar dóen het niet. Dat kan wel eens veranderen als alle partijen die staan te popelen, ook daadwerkelijk in de 'deelmobiliteit'-markt te stappen.

Onderzoeker Franka Rolvink Couzy, hoofd sector research bij ABN Amro, zag dat één deelplatform wel eens de oplossing kan zijn. 'Stel dat we een systeem hebben waarbij je verschillende soorten vervoer aan elkaar koppelt, dan zegt 15 procent direct ja en 30 procent wil wel, maar gelooft niet dat zoiets kán: too good to be true.' En ze hebben gelijk, zegt Rolvink Couzy. Althans: deze mobility as a service staat op dit moment nog in de kinderschoenen.

Volgens Paul de Waal van de Bovag heb je ondernemers nodig die er in geloven, maar dat is niet het enige. 'Hoe je een reis invult, verschilt per bestemming. Met nieuwe technologie - slimme apps en delen van data - wordt dat heel erg vergemakkelijkt en wordt de drempel steeds lager om flexibeler van A naar B te kunnen.'

(LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen