Mobiliteit27 aug '19 11:42Aangepast op 27 aug '19 12:20

Duitse Henry Ford overleden

Auteur: BNR Webredactie

Met het overlijden van voormalig bestuursvoorzitter van Volkswagen Ferdinand Piëch is het Duitse industriële Umfeld weer een icoon armer. 'Juist omdat hij de organisatie zo topdwon-hiërarchisch had opgebouwd, zegt men dat hij eigenlijk indirect verantwoordelijk is voor Dieselgate', zegt correspondent Derk Marseille.

Volgens de Duitse krant Bild overleed Piëch zondag in een ziekenhuis, nadat hij onwel werd na een restaurantbezoek in het Beierse Rosenheim. Piëch werd geboren in 1937 in Oostenrijk als kleinzoon van Ferdinand Porsche, de grondlegger van het VW-concern. Na een studie machinebouw in Zwitserland, richtte hij zich op het bouwen van auto's.

In 1963 trad hij in dienst bij zijn grootvaders bedrijf, in 1988 schopte hij het het tot bestuursvoorzitter van dochterbedrijf Audi. Nog eens vijf jaar later werd hij bestuursvoorzitter van het overkoepelende concern.

Schandaal

In 2002 werd hij president-commissaris. Dertien jaar later stapte hij op na een machtsstrijd met de toenmalige bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Die zou een half jaar later het veld ruimen vanwege het dieselschandaal. Piëch werd 82 jaar.

(EPA JULIAN STRATENSCHULTE)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen