Mobiliteit17 sep '19 07:05Aangepast op 17 sep '19 14:00

Nederlanders rijden recordaantal kilometers

Auteur: BNR Webredactie

Vorig jaar reden Nederlanders ruim 121 miljard kilometer. Dat record legden we vooral af op benzine en minder op diesel. Die stijging komt door het toegenomen aantal auto's. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Toch is de filedruk niet evenredig hard gestegen. Het extra asfalt heeft indirect invloed, zegt hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft.

Volgens Van Wee heeft het extra asfalt op de korte termijn effect op het aantal files, die nemen af. En als er minder files zijn, stimuleert dat mensen om weer de auto te pakken. Volgens Van Wee speelt zowel prijs als 'dieselschaamte' een rol bij het afnemend aantal diesels. 'Het prijsverschil per liter brandstof is afgenomen, dus het voordeel van een diesel wordt kleiner. Ook is de inruil van een diesel lager, je schrijft er dus meer op af. Dus worden er minder diesels verkocht'.

Mobiliteit zal verder toenemen

Het gaat nog veel erger worden, zegt hoofddirecteur van de ANWB en voorzitter van de Mobiliteitsalliantie Frits van Bruggen. Van Bruggen noemt de recessie de beste oplossing voor het fileprobleem.

Image
( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen