Mobiliteit16 sep '19 13:34Aangepast op 16 sep '19 19:42

Binnenkort misschien rechtstreeks met Eurostar naar Londen

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf januari met de Eurostar rechtstreeks naar Londen treinen vanaf Amsterdam of Rotterdam. Het is een doelstelling van President-Directeur van de NS Roger van Boxtel en begin oktober zou dat geregeld kunnen worden tijdens de volgende Europese bijeenkomst van de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken. Staatssecretaris Broekers-Knol kan daar afspraken maken over een verdrag met Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en België.

Treinen naar Londen zonder te hoeven overstappen voor paspoort- en veiligheidscontroles in Brussel. Het duurt al langer dan een jaar om dat geregeld te krijgen. Er lag immers al een verdrag tussen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. Toen kwam Nederland erbij, omdat er volgens Eurostar veel animo is om vanuit Amsterdam en Rotterdam rechtstreeks naar Londen te treinen. 'Maar dan moest het verdrag dus helemaal opnieuw worden onderhandeld', zegt NS-directeur Roger van Boxtel.

Met de steun van de staatssecretaris van Justitie Ankie Broekers-Knol denkt de President-Directeur van de Nederlandse Spoorwegen dat afspraken tussen de vier landen gemaakt zouden kunnen zijn in oktober. Dan zouden we volgens Van Boxtel vanaf januari rechtstreeks kunnen treinen naar Londen. Van Boxtel zou ook de treinreis naar Berlijn willen optimaliseren, maar de soms slechte infrastructuur en het gebrek aan investeringen laten dat tot nu toe nog niet toe, zegt de President-Directeur.

Kijk hieronder naar een fragment uit de uitzending of luister naar het volledige gesprek met Roger van Boxtel in Zakendoen.

Eurostar, CEO Nicolas Petrovic (L) en NS CEO Roger van Boxtel ontmoeten elkaar op Amsterdam Centraal bij de nieuwe Eurostar die naar Londen St. Pancras rijdt.
Eurostar, CEO Nicolas Petrovic (L) en NS CEO Roger van Boxtel ontmoeten elkaar op Amsterdam Centraal bij de nieuwe Eurostar die naar Londen St. Pancras rijdt. (ANP SANDER KONING)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen