Mobiliteit25 sep '19 16:17Aangepast op 25 sep '19 17:19

RTL: 'Minister wist dat Stint de weg niet op mocht'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Cora van Nieuwenhoven wist dat de Stint nooit de weg op had gemogen. Dat schrijft RTL Nieuws. Volgens RTL heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat cruciale fouten gemaakt, en heeft de minister die fouten verzwegen aan de Kamer, terwijl ze er wel van op de hoogte was. Zelf ontkent de minister dat ze iets heeft achtergehouden.

Luister ook: Kinderopvangorganisatie eist 73.000 euro van fabrikant Stint

Luister ook: Aangepaste Stint mag weer de weg op

De berekening waarop de Stint is gekeurd, klopte niet terwijl het ministerie en de Rijksdienst voor Wegverkeer dat wisten. Ze waren namelijk al lang bezig met het formuleren van nieuwe eisen, terwijl ze de Stint groen licht gaven op basis van de foute berekening. Minister Van Nieuwenhuizen heeft tot nu toe altijd gezegd dat de keuring van de Stint eenduidiger had gemoeten. De Tweede Kamer eist uitleg, politiek verslaggever Sophie van Leeuwen doet er verslag van.

Volgens Pieter Klein, journalist bij RTL Nieuws weet de minister 'precies hoe het zit'. 'Het is het doseren van informatie sinds het ongeluk, de manier waarop haar eigen inspectie geen toezicht hield, de manier waarop haar eigen inspectie onderzoek heeft gedaan dat allemaal niet bleek te kloppen, de pijn zit hem in de mede-verantwoordelijkheid voor de toelating en de mogelijke aansprakelijkheid'. Volgens Klein is de bewuste bijlage 'willens en wetens weggeknipt'.

Gerelateerde artikelen