Mobiliteit26 sep '19 06:49Aangepast op 26 sep '19 08:50

Veel vertragingen TUI door 737 MAX

Auteur: BNR Webredactie

Hij staat al maanden aan de grond en toch zorgt de Boeing 737 MAX nog steeds voor ellende bij reizigers. TUI had afgelopen zomer opvallend vaak vertraging. 'Door de inhuur van externe vliegtuigen zijn we minder flexibel om vertraging op te vangen. Bovendien zijn er momenteel nauwelijks reservevliegtuigen op de markt. Ook andere airlines moeten vliegtuigen inhuren door het aan de grond houden van die 737 Max, aldus TUI-woordvoerder Petra Kok. 'In een druk zomerseizoen kan vertraging dan al snel een domino-effect hebben'.

Normaal gesproken is TUI één van de maatschappijen die het vaakst op tijd vliegt. Tot afgelopen zomer. Het aantal vertragingen van TUI is meer dan verdubbeld. Van 55 vluchten met meer dan drie uur vertraging in de zomer van 2018, tot 111 lange vertragingen in juni, juli en augustus van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd bij EUclaim.

Drie 737 MAX-toestellen

Zowel EUclaim als TUI Fly wijt de verdubbeling van het aantal vertragingen aan de Boeing 737 MAX. Dit toestel wordt wereldwijd aan de grond gehouden nadat binnen een aantal maanden twee toestellen van dat type neerstortten. TUI Fly Nederland heeft drie 737 MAX-toestellen op een totale vloot van negen. Kok: 'Omdat wij vakanties van onze reizigers wel door willen laten gaan, hebben wij andere vliegtuigen ingehuurd.'

Die vervangende vliegtuigen worden overal vandaan geplukt, van Spanje tot Canada. Dat zijn allemaal verschillende toestellen met een eigen crew, legt Petra Kok van TUI uit. TUI is in Nederland de enige maatschappij die de 737 MAX in de vloot heeft.

In totaal minder vertraging

TUI had dan te kampen met flink meer vertragingen, in totaal vlogen de maatschappijen juist meer op tijd in vergelijking met vorige zomer. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste hebben de luchtvaartmaatschappijen volgens EUclaim gewoon goed gepresteerd. Ook waren de weersomstandigheden optimaal om te vliegen. Daar komt bij dat er deze zomer weinig grote incidenten waren.

De zomer van 2018 viel op vanwege het grote aantal geannuleerde vluchten, die met name werden veroorzaakt door de vele stakingen van de luchtverkeersleiding in Marseille, stelt EUclaim. Hierdoor werd niet alleen het vliegverkeer van en naar Frankrijk geraakt, maar ook de vluchten die over Frankrijk heen moesten vliegen.

Afgelopen zomerperiode zorgde alleen de grote brandstofstoring op Schiphol op 24 juli voor veel vertraging. Deze storing leidde tot 421 annuleringen en lang vertraagde vluchten.

Mobility Week

Deze hele week staat bij BNR in het teken van mobiliteit. Iedere dag krijg je van ons mobiliteitsnieuws. Onze verslaggever Harmen van der Veen gaat iedere dag pad de BNR Mobility Bus. Ziet je onze Mobility Bus ergens rijden of staan? Maak een foto en deel op social media met #BNRmobilityweek, en maak kans op mobility week gadgets.

 ANP LEX VAN LIESHOUT
ANP LEX VAN LIESHOUT

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen