Mobiliteit26 sep '19 18:20

Nederland grote daler op de Europese ranglijst van de meest verkeersveilige landen

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is niet meer het beste jongetje van de klas als gaat over verkeersveiligheid. Dat blijkt uit uit cijfers van de Europese Raad voor verkeersveiligheid. Waar Nederland acht jaar geleden nog als vierde eindigde op de Europese ranglijst van meest verkeersveilige landen, kwam Nederland dit jaar op een schamele elfde plaats terecht.

Uit de cijfers blijkt dat Nederland een van de weinige landen in Europa is waar het aantal verkeersdoden sinds 2010 is gestegen. Bij vrijwel alle Europese landen was een daling zichtbaar, zegt Bert van Wee, hoogleraar transportbeleid aan de TU Delft. Sinds 2010 is het aantal doden afgelopen jaar voor het eerst meer dan in 2010. Er was dus een daling. Maar conclusie is dat we nu weer terug zijn op het niveau van 2010. Andere landen hebben dit aantal wél flink kunnen verminderen.

Politieke prioriteit

Volgens Van Wee verklaart de achteruitgang door een verlaagde politieke prioriteit. Dat moet weer omgekeerd worden. Wat vooral moet gebeuren is innoveren met infrastructuur. 'Denk aan: paaltjes, veiligere fietspaden. De afstand tussen fietspad en auto groter maken', zegt Van Wee. En het belangrijkste punt volgens Van Wee: breng de snelheid in bebouwde kom terug naar 30 km/u. 'Gaat heel veel fietsslachtoffers schelen.'

LUISTER OOK: 'Autonoom rijden in de binnenstad komt er niet'

LUISTER OOK: Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen

Bij een frontale aanrijding door een spookrijder zijn op de A79 ter hoogte van Klimmen vanmorgen twee personen om het leven gekomen en drie personen zwaargewond geraakt. De snelweg is de komende uren afgesloten.
Bij een frontale aanrijding door een spookrijder zijn op de A79 ter hoogte van Klimmen vanmorgen twee personen om het leven gekomen en drie personen zwaargewond geraakt. De snelweg is de komende uren afgesloten. (NOVUM COPYRIGHT ETIENNE ZEGERS)

Gerelateerde artikelen