Mobiliteit28 okt '19 06:42Aangepast op 28 okt '19 07:56

'Autokoper betaalt honderden miljoenen te veel bpm'

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse autokoper betaalt vanaf volgend jaar structureel 200 miljoen te veel aan bpm. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG in opdracht van autovereniging RAI en de Bovag. De extra kosten worden veroorzaakt door de WLTP, een nieuwe, strengere emissietest. Volgens voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging houdt staatssecretaris Snel zich niet aan de afspraak dat de bpm niet verhoogd zou worden.

Luister ook: Bovag: eigen onderzoek naar bpm komt voor Prinsjesdag

Luister ook: Nieuwe auto's duurder door stijgende bpm

Autokopers moeten vanaf volgend jaar zomer gemiddeld 450 euro meer betalen voor een auto dankzij een nieuwe manier om CO2-uitstoot te meten en te betalen. Dit blijkt uit accountantsonderzoek, uitgevoerd in opdracht van Bovag en Rai Vereniging.

Een woordvoerder van staatssecretaris Snel stelt dat de bpm-opbrengst sinds 2017 is gestegen doordat de CO2-uitstoot van nieuwe fossiele auto’s stijgt, omdat ze groter en daardoor vervuilender zijn. Voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging zegt dat staatssecretaris Snel zich niet aan de afspraak houdt dat de bpm niet verhoogd zou worden.

VVD gaat vragen stellen

Volgens VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders is de verhoogde bpm niet conform de afspraken die de VVD gemaakt heeft met de staatssecretaris. Ze wil de staatssecretaris dan ook vragen gaan stellen. 'Als ik het rapport goed lees, zijn het vooral de kleine auto's in het A en B-segment die getroffen worden - auto's die over het algemeen schoner zijn. Als het KPMG-rapport klopt, moet de staatssecretaris de tabel aanpassen'.

Gerelateerde artikelen