Mobiliteit1 nov '19 08:24Aangepast op 1 nov '19 12:43

Rijschoolleerlingen sjoemelen met gezondheidsverklaringen

Auteur: BNR Webredactie

Rijschoolleerlingen vullen steeds vaker de verplichte gezondheidsverklaring niet eerlijk in. Dat zegt de Vereniging Rijschool Belang tegen BNR. Op deze manier proberen leerlingen te ontkomen aan langdurige en dure vervolgonderzoeken bij het CBR. 'We hebben die controles niet voor niks', zegt minister Van Nieuwenhuizen tegen verslaggever Laurens Boven.

CBR bevestigt problematiek

De gezondheidsverklaring is een medische verklaring die rijschoolleerlingen moeten invullen voordat ze rijexamen mogen doen. Vanwege de lange wachttijden bij het CBR bij medische trajecten en de kans op hoge kosten verzwijgen leerlingen steeds vaker gezondheidsproblemen. Ook de woordvoerder van het CBR bevestigt dat het signalen krijgt van mensen die hun gezondheidsverklaring niet eerlijk invullen. BOVAG en ANWB Rijopleidingen geven aan geen zicht te hebben op de gezondheidsverklaringen van hun leden.

Lange wachttijden, hoge kosten

Voorzitter Peter van Neck van Vereniging Rijschool Belang zegt signalen van rijscholen te krijgen die wijzen op het niet naar waarheid invullen van gezondheidsverklaringen. Van Nack noemt lange wachttijden en hoge kosten van medische keuringen als grootste oorzaken. Ook verkeersrechtadvocaat Bert Kabel komt het tegen in zijn praktijk: 'Men weet dat wanneer men die verklaring gaat invullen, dan gaat het heel lang duren voordat je het rijbewijs krijgt. Problemen zijn dat je die medische molen in moet. Het kan zomaar zijn dat je 8 maanden tot een jaar duren totdat je je rijbewijs krijgt.'

Image
( ANP XTRA KOEN SUYK)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen