Mobiliteit7 nov '19 08:44Aangepast op 7 nov '19 09:54

Slechts zes procent van de auto's rijdt 130

Auteur: BNR Webredactie

We rijden veel minder hard op de snelweg dan we misschien denken. Dat blijkt uit een analyse die Flitsmeister maakte van ons rijgedrag. Zes procent van alle kilometers die we met de auto maken rijden we 130 kilometer per uur. Heeft verlaging van de maximumsnelheid wel impact op de stikstofuitstoot?

Verlaging snelheid leidt tot minimale uitstootreductie

Flitsmeister keek naar de 650 miljoen kilometers die in een periode van vier weken gereden werden en concludeerde dat slechts in zes procent van de gevallen 130 kilometer wordt gereden. Volgens Jorn de Vries van Flitsmeister heeft dit gevolgen voor het kabinetsvoornemen de maximumsnelheid te verlagen om de uitstoot van stikstof te reduceren. En hoewel De Vries benadrukt geen stikstofdeskundige te zijn, becijferde Flitsmeister dat verlaging van de snelheid naar 100 kilometer per uur een te verwaarlozen winst van 0,34 procent stikstofreductie tot gevolg heeft.

Verlaging snelheid is maatregel die snel genomen kan worden

Volgens hoogleraar Integrale Stikstofanalyse Wim de Vries van de universiteit Wageningen heeft verlaging van de snelheid wel effect en is er in het rapport Remkes al rekening mee gehouden dat mensen verschillende snelheden rijden. Volgens De Vries is verlaging van de maximumsnelheid geen structurele oplossing, maar is het gewoon een maatregel die snel genomen kan worden. Toch noemt De Vries het geen symboolpolitiek: 'Alle structurele maatregelen kosten tijd, dit is een snelle klap'.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen moet er zwaar gehandhaafd worden, wil de verlaging van de maximumsnelheid effect sorteren. 'Er zal altijd een groep zijn die zich niet aan de regels houdt, terwijl een grote groep dat wél doet. Er ontstaan dus flinke verschillen in snelheden en dat komt de verkeersveiligheid niet per se ten goede.'

( ANP JEROEN JUMELET)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen