Mobiliteit12 nov '19 06:40Aangepast op 12 nov '19 08:14

KNV: ‘Door miljoenentegenvaller kunnen gemeenten taxi niet langer betalen’

Auteur: Wesley Weerts

Taxibedrijven vrezen voor hun voortbestaan nu ze worden geconfronteerd met tientallen miljoenen euro's aan extra kosten. Dat komt doordat ze niet meer kunnen rekenen op belastingvoordelen bij de aanschaf van nieuwe voertuigen. ‘Gemeenten kunnen daardoor mogelijk de rekening niet meer betalen’, zegt Hubert Andela, directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) op BNR.

Vanaf volgend jaar zet het kabinet een streep door de regeling die het voor taxibedrijven mogelijk maakt om de bpm terug te vragen. Het gaat om taxi’s die door gemeenten worden betaald, zogenoemde regiotaxi’s. Door het vervallen van deze fiscale regeling wordt de sector geconfronteerd met een jaarlijkse kostenpost van zeker 60 miljoen euro, zo heeft KNV laten becijferen.

Gemeenten betalen extra kosten

Deze extra kosten worden in veel gevallen doorberekend aan gemeenten. Dat komt doordat gemeenten meerjarencontracten afsluiten met vervoerders. In die contracten is vastgelegd dat de prijzen stijgen aan de hand van de verwachte kostenontwikkeling, de zogenoemde NEA-index. ‘De forse kostenstijging leidt tot vraaguitval omdat gemeenten simpelweg geld tekortkomen. Ze hebben daar in hun begroting geen rekening mee gehouden’, zegt Andela. Hij verwacht dat opdrachtgevers daardoor zullen bezuinigen op het vervoer. ‘Dat betekent dat er minder kilometers worden gereden.’

VNG onderzoekt problemen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt aan BNR dat nagenoeg alle gemeenten geconfronteerd worden met flinke kostenstijgingen. Of dat er inderdaad toe leidt dat gemeenten bezuinigen op zorgvervoer wil de VNG nog niet zeggen. De VNG laat weten snel in overleg te gaan met alle betrokken partijen om de omvang van de problemen in kaart te brengen.

Volgens Hubert Andela wordt de taxibranche behoorlijk willekeurig geraakt door de maatregel
Volgens Hubert Andela wordt de taxibranche behoorlijk willekeurig geraakt door de maatregel (ANP MARCEL ANTONISSE )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen