Mobiliteit18 nov '19 07:13Aangepast op 19 nov '19 11:53

Langere aanrijtijden politie door verlaging maximum snelheid

Auteur: Julia Bokdam

De verlaging van de maximale snelheid raakt ook de politie. En dat kan grote gevolgen hebben voor de aanrijtijden, zegt de grootste politievakbond ACP tegen BNR Nieuwsradio.

Luister ook | Newsroom: Vroeger was alles beter, zelfs de stroom

In dringende gevallen mogen hulpdiensten volgens de richtlijn maximaal 40 kilometer boven de maximale snelheid rijden. Door de snelheidsverlaging van het kabinet mag er straks niet harder dan 100 kilometer per uur worden gereden op de snelweg.

140 km in plaats van 170 km per uur

Dat betekent dat ook hulpdiensten hun snelheid moeten minderen. 'Door deze maatregel mogen wij op de snelweg nog maar maximaal 140 kilometer per uur rijden in plaats van 170 kilometer per uur', zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. 'Dat kan er toe leiden dat onze aanrijtijden langer worden of dat de hulpdiensten niet op tijd bij een ongeval kunnen zijn.’

Luister ook | 'Zonder handhaving mislukt 100 km-maatregel'

Onduidelijk

De snelheidsverlaging is één van de maatregelen waarmee het kabinet de stikstofuitstoot hoopt terug te dringen. Automobilisten mogen overal nog maar 100 kilometer per uur rijden. Alleen ’s avonds tussen 19.00 en 06.00 mag er nog 130 worden gereden. Deze nieuwe regel zorgt voor veel vragen bij politieagenten en daarom wil politievakbond ACP in gesprek met de korpsleiding. 'We willen weten of wij ons ook aan de nieuwe maximum snelheid moeten houden of dat er een flexibelere norm komt. Met deze richtlijn is het namelijk bijna niet te voorkomen dat de aanrijtijden langer worden.’

Geen gevolgen voor brandweer en ambulance

De verlaging van de maximale snelheid raakt ook de politie. En dat kan grote gevolgen hebben voor de aanrijtijden, zegt de grootste politievakbond ACP tegen BNR Nieuwsradio.
De verlaging van de maximale snelheid raakt ook de politie. En dat kan grote gevolgen hebben voor de aanrijtijden, zegt de grootste politievakbond ACP tegen BNR Nieuwsradio. (ANP)

Naast de politievakbond heeft BNR ook navraag gedaan bij andere hulpdiensten. Nadiene Toby, woordvoerder van Ambulancezorg Nederland, denkt niet dat de snelheidsverlaging directe gevolgen gaat hebben voor de aanrijtijden van ambulances. Want deze rijden relatief korte ritten en vaak op provinciale wegen en hier is de maximale snelheid niet aangepast. Ook de brandweer verwacht geen problemen door de nieuwe wetgeving. De gemiddelde snelheid van een brandweerauto is ongeveer 80 kilometer per uur.

Monitoren

CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg deelt de zorgen. Een ambulance moet in principe binnen 15 minuten ter plekke zijn, maar dat lukt nu vaak al niet. Van den Berg wil dat dit gemonitord gaat worden en zal er schriftelijke vragen over stellen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen