Mobiliteit27 nov '19 09:20Aangepast op 27 nov '19 10:52

Greenpeace: 40% Schipholvluchten kort en extra vervuilend

Auteur: BNR Webredactie

Maar liefst 38 procent van de vluchten vanaf Schiphol gaat niet verder dan 750 kilometer. Deze korte vluchten hebben een relatief hoge CO2-uitstoot per kilometer omdat de meeste CO2 wordt uitgestoten tijdens het landen, taxiën en opstijgen. Dat becijferde Royal HaskoningDHV in opdracht van Greenpeace.

Maar liefst 38 procent van de vluchten vanaf Schiphol gaat niet verder dan 750 kilometer. Dat heeft Royal HaskoningDHV berekend in opdracht van Greenpeace.
Maar liefst 38 procent van de vluchten vanaf Schiphol gaat niet verder dan 750 kilometer. Dat heeft Royal HaskoningDHV berekend in opdracht van Greenpeace. ( ANP)

Lees ook | Topman EasyJet wil een kerosinetaks

Volgens campagneleider Klimaat Dewi Zloch bij Greenpeace gaat het om 200.000 vluchten met een hoge CO2-uitstoot - ongeveer 3,5 megaton CO2. 'Je kunt je afvragen of we al die vluchten nodig hebben', zegt Zloch die wijst op alternatieven als de trein en de elektrische bus en op de praktijk dat de luchtvaart onbelast is. En daarmee een ongelijk speelveld met duurzame transportmodaliteiten creëert.

Lees ook | Luchtvaart veroorzaakt bijna helft CO2-uitstoot in Nederlands transport

Actie

In het weekend van 14 december houdt Greenpeace een actie. De milieubeweging eist dat het aantal vluchten op Schiphol wordt teruggedrongen.

Gerelateerde artikelen