Mobiliteit29 nov '19 18:35Aangepast op 11 jun '20 12:04

Audi-baas vindt afscheid nemen 'niet moeilijk'

Auteur: Noud Broekhof

Bram Schot, de Nederlandse CEO van Audi, vindt het niet moeilijk om in het voorjaar afscheid te nemen bij het merk. Dat zegt hij in een exclusief interview op BNR.

Schot presenteerde eerder deze week een herstructureringsplan, waarmee hij het automerk naar een nieuwe toekomst wil leiden. Zelf vertrekt de topman in april bij Audi, maar afscheid nemen vindt hij niet moeilijk. 'Het is heel makkelijk zelfs. Om de doodeenvoudige reden dat ik samen met de raad van commissarissen een paar dingen had voorgenomen. We hadden zeven a acht hoofdpunten en die tik ik nu allemaal af. Van dat wat we met elkaar afgesproken hebben, was dit het laatste waar nog geen vinkje bij stond. Het was moeilijker geweest als er nog een open vinkje stond', zegt hij in De Nationale Autoshow.

Bram Schot,
Bram Schot, (AFP)

'Ik ontsla geen mensen'

Schot benadrukt dat het plan noodzakelijk is om Audi een stuk efficiënter te maken. Het merk schakelt de komende jaren om naar elektrisch rijden. 'Daarom moeten we heel kritisch kijken naar onze productiviteit en de kosten die we maken', zegt hij.

Met als gevolg dat er op termijn bijna 10.000 banen bij Audi verdwijnen, maar er vallen volgens hem geen gedwongen ontslagen. 'Het is blijkbaar heel moeilijk voor een aantal mensen om een persbericht goed te lezen. Ik ontsla geen mensen. Ik bouw arbeidsplaatsen af', zegt Schot.

Drie keuzes

Zijn afscheid bij Audi is volgens Schot gepland. 'Voor bepaalde periodes heb je bepaalde bazen nodig met mensen die opdrachten vervullen. Dit hebben we 2,5 jaar geleden met elkaar afgesproken en keurig netjes tot een einde gebracht. Ik ben al bijna 12 jaar van huis weg. Uiteindelijk moet je dan jezelf ook afvragen waar je thuis nog is.'

Over zijn toekomst wil Schot nog niet al te veel kwijt. Wel zegt hij zin te hebben in een nieuw avontuur. 'Ik heb drie keuzes, maar ik weet nog niet welke keuze ik ga maken.'

Luister de hele uitzending van De Nationale Autoshow terug.

Gerelateerde artikelen