Mobiliteit8 dec '19 10:00

Steden willen aandacht voor fietsenprobleem

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal fietsers in grote steden groeit enorm. Die steden willen nu, in navolging van Utrecht en Rotterdam, een mega-fietsenstalling, zoals het FD deze week meldde. Daar hangt wel een prijskaartje aan: 1,8 miljard euro.

Dat bedrag is niet alleen bedoeld voor fietsenstallingen bij stations, maar voor alles wat met fietsen te maken heeft in die steden, dus ook voor bijvoorbeeld het verbeteren van fietspaden en het aanleggen van bruggen, zegt Wim Bot, beleidsmedewerker bij de Fietsersbond.

Plaatsgebrek

In de grootste fietsenstalling ter wereld, bij Utrecht CS, is nu soms al weer plaatsgebrek. Er zijn 22.000 plaatsen, maar er wordt al gekeken naar ruimte voor 10.000 fietsen extra. En dat is ook het probleem, zegt Bot: 'Al een jaar of twintig jaar loopt het aanbod steeds op de vraag achter.'

Rijk

De vraag is of er overal plek is voor dit soort mega-stallingen. De verantwoordelijkheid ligt bij de gemeentes, maar het Rijk kan zich ook wat meer richten op de problemen in de grote steden in plaats van alleen te kijken naar de wegen, het spoor en het water, vindt Bot.

De Stationspleinstalling in Utrecht is de grootste fietsenstalling ter wereld.
De Stationspleinstalling in Utrecht is de grootste fietsenstalling ter wereld. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen