Mobiliteit12 dec '19 10:57Aangepast op 12 dec '19 16:31

Zomerstoringen Schiphol door menselijke fouten

Auteur: BNR Webredactie

De technische storingen die in juli en augustus op Schiphol honderden vliegtuigen aan de grond hielden, zijn het gevolg van een menselijke fout. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat TNO verrichtte op verzoek van de luchthaven. Eerdere suggesties over hackers worden daarmee naar het rijk der fabelen verwezen.

Een losse nuldraad zorgde voor de enorme problemen met de brandstofvoorziening op Schiphol afgelopen zomer. De luchthaven liet dat uitzoeken door TNO. Verslaggever Ilan Hoekstra woonde de persconferentie bij. Schiphol zegt de calamiteit niet te hebben kunnen voorzien. Alle betrokken partijen zeggen dat een dergelijk incidenten in de toekomst niet uit te sluiten is, ondanks de getroffen maatregelen. Ook AFS doet geen beloften, wel zegt ze dat er gewerkt wordt aan een oplossing die de leveringszekerheid moet borgen.

Luister ook | Honderden claims door brandstofstoring Schiphol

Op 24 juli ontstond een spanningswisseling in de elektrische voeding van de kerosine-installaties, zegt verslaggever Ilan Hoekstra. 'Dus door een fout in die elektrische installatie is als het ware een zekering knapte en het hele vliegverkeer op Schiphol acht en een half uur stil kwam te liggen. In februari was er onderhoud gepleegd, waarbij blijkbaar die zekering niet goed was bevestigd. Kortom: het was een menselijke fout.'

Luister ook | Schiphol is afhankelijk van één brandstofleverancier

Incidenteel

Het bedrijf Airport Fuel Supply beheert alle kerosinetanks op Schiphol. Incidenten van het formaat van afgelopen zomer kwamen nooit eerder voor en het bedrijf heeft beterschap beloofd. 'Het is echt incidenteel zeggen ze.' In de loop van de dag moet blijken welke maatregelen toekomstige storingen kunnen voorkomen.

Gerelateerde artikelen