Mobiliteit18 dec '19 19:18

Buitenlandse deelstepaanbieders willen Nederlandse markt op

Auteur: BNR Webredactie

Deelsteps moeten ook in Nederland worden toegestaan. Daarvoor pleiten vier grote, buitenlandse bedrijven die deelsteps aanbieden. Ze hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, die er vandaag over vergadert.

Concurrentie met de fiets? Slecht plan

Hoogleraar Urban Mobility Futures Marco te Brömmelstroet van de Universiteit van Amsterdam vindt toelating van de steps op de Nederlandse wegen een slecht plan. 'We hebben in Nederland een goed alternatief, de fiets. Een paar jaar geleden heeft de overheid wel een aantal innovaties toegelaten op de markt - zoals buitenlandse aanbieders die deel- of huurfietsen in de openbare ruimte wilden hebben. Daar kwam uit dat wanneer je innovatie leidend maakt boven maatschappelijke doelen zoals veiligheid en kwaliteit van de openbare ruimte dit in de Nederlandse context tot negatieve effecten leidt', zegt Te Brömmelstroet.

'Die stepjes gaan concurreren met de fiets. Dat betekent dat het drukker wordt op het fietspad, dat een duurzaam en gezond vervoermiddel verruild wordt voor een step die ook weer opgeladen moet worden, wat ook weer rommel oplevert', aldus de hoogleraar.

Image
( ANP Robin Utrecht)


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen