Mobiliteit30 dec '19 06:57Aangepast op 30 dec '19 13:59

Rotterdamse OV barst uit voegen

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Hoekse Lijn in Rotterdam doet het boven verwachting goed. In november werden op werkdagen gemiddeld 27.000 in- en uitstappers geteld terwijl de verwachting was dat de RET er drie jaar voor nodig zouden hebben dit aantal te halen, en één jaar om de 16.000 weggelopen NS-reizigers terug te winnen.

Te snelle groei

In november dit jaar waren er op werkdagen zo'n 27.000 in- en uitstappers. De groei gaat zo snel dat verwacht wordt dat, bij ongewijzigd beleid, er niet veel reizigers meer bij kunnen. Dat zegt het Rotterdamse vervoersbedrijf RET. Volgens RET-directeur Maurice Unck moet er eens goed naar de prognosemodellen gekeken worden. Unck signaleert dat over de hele linie het aantal reizigers de prognoses overtreft: 'Die nationale modellen zijn te conservatief en daardoor zijn we te laat met beslissingen om uit te breiden'.

Verouderd systeem

Het systeem zit ook aan z'n grenzen, zegt Unck: 'Spoorbeveiliging, energievoorziening, waar stel die metro's 's nachts op. Daar moet je in investeren en dat kost geld'. Volgens Unck groeide het spoor de afgelopen jaren 4 á 5 procent en loopt dat vast tussen 2025 en 2030. Unck denkt 5 miljard euro aan investeringen nodig te hebben om een verkeersinfarct te voorkomen.

Luister ook | Langverwachte Hoekse metrolijn in gebruik genomen

Image
(ANP / Remko de Waal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen