Mobiliteit3 jan '20 07:09Aangepast op 9 jan '20 11:11

Aantal geannuleerde en vertraagde vluchten flink afgenomen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal vertraagde vluchten is in 2019 bijna 20 procent gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Ook het aantal geannuleerde vluchten is met 21 procent flink teruggelopen. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij EUclaim.

Een deel van de daling kan worden verklaard door het relatief grote aantal stakingen in 2018, zegt Paul Vaneker van EUclaim. Verder speelde het beperkte aantal slechtweerdagen in 2019 een rol en was er in het najaar aanzienlijk minder overlast door mist dan in andere jaren. Bijna 4.700 van de 8.158 incidenten gaven recht op compensatie, een daling van 15 procent. Dat komt overeen met het aantal claims.

Luister ook | Tekort luchtverkeersleiders zorgt vaker voor vertraging

Tankstoring Schiphol

De daling werd deels teniet gedaan door de tankstoring op Schiphol, die leidde tot 422 annuleringen en vertragingen, zo'n 5 procent van het jaartotaal. Bij TUI was een opvallende stijging te zien van het aantal annuleringen en vertragingen, vooral door de 737-8 MAX-toestellen. Doordat vliegtuigen moesten worden ingehuurd, kwam de flexibiliteit in het geding.

Lees ook | Internationale trein concurreert niet met vliegtuig

Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij KLM op Schiphol.
Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij KLM op Schiphol. ( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen