Mobiliteit14 jan '20 12:15Aangepast op 28 jun '22 10:06

Het Ghosn-feuilleton

Auteur: BNR Webredactie

Was hij Hugo de Ghosn? Is hij nou wel of niet in een kist ontsnapt? De vraag hield iedereen bezig, maar de BBC vroeg het Carlos Ghosn gewoon. Echtgenote Carole, die nu ook bij Interpol aangemeld is, heeft dit altijd ontkend, ook Carlos zelf laat niet het achterste van zijn tong zien. Lees vooral verder in ons uitgebreide feuilleton.

Image

16/01 Advocaat Ghosn houdt het voor gezien

De advocaat van Ghosn in Japan, Junichiro Hironaka, heeft zijn ontslag ingediend. Hij voelde zich ongelooflijk in zijn hemd gezet door de vlucht van zijn cliënt naar Libanon. Ook de andere advocaten die Hironako bijstonden trekken zich terug. Zij kregen het voor elkaar dat Ghosn op borgtocht vrijkwam en zijn proces in een flat in Tokio mocht afwachten.

Verder heeft de Franse president Emmanuel Macron - en dat is ook wel opmerkelijk - gezegd dat hij meerdere keren met de Japanse premier Abe heeft gesproken over Ghosn. Ghosns vrouw heeft zich herhaaldelijk beklaagd over het gebrek aan steun vanuit het Élysée.

Luister ook | Petrolheads #111 | We hebben weer een verhaal

15/01 Franse ambassadeur waarschuwde Ghosn voor complot tegen hem

Ghosn had geen idee waarom hij was gearresteerd toen hij in november 2018 door de Japanse justitie werd opgepakt. Het was de Franse ambassadeur in Japan die hem vertelde dat Nissan tegen hem samenspande. Ghosn stond juist op het punt om de autofabrikant te vragen een advocaat voor hem te regelen. Hij zag daar na die waarschuwing toch maar van af.

13/01 Ghosn eiste geld van Renault

Voordat Ghosn op de vlucht sloeg naar Libanon, zou hij zijn voormalige werkgever Renault voor de rechter hebben gedaagd. De van zijn voetstukgevallen automagnaat zou miljoenen eisen van Renault. Hij eist onder meer 250 duizend euro aan achterstallig pensioen, maar volgens de Financial Times hebben zijn advocaten nog meer rechtszaken aangekondigd. Zo wil Ghosn ook dat Renault hem de rest van zijn leven pensioen blijft uitbetalen. Daarnaast eist hij in een andere zaak 15,5 miljoen euro aan Renault-aandelen. Ghosn zegt dat hij die anders ook zou hebben gekregen, als hij niet moest opstappen uit het bestuur van Renault.

09/10 Justitie doet inval bij 'Het Scheermes'

De Japanse justitie heeft een inval gedaan bij 'het Scheermes', alias de Japanse advocaat van voormalig Nissan-Renault-baas Carlos Ghosn. De Japanners hebben daarbij een computer in beslag genomen. Na de persconferentie gisteren zei Ghosn op CNBC dat hij zich 'herboren' voelt. Lees verder in ons uitgebreide feuilleton.

08/10 Ghosn is nu een ander mens

Tegen CNBC zei Ghosn blij te zijn z'n vrouw weer te zien en 'een ander mens te zijn'. Ook ontkende Ghosn dat zijn ontsnapping zo duur was. Economieredacteur Connie de Jonge betwijfelt dat: Ghosn's mensen hebben alle Japanse luchthavens minutieus onderzocht op zwakke plekken en hebben continu heen en weer gevlogen om de beste ontsnappingsroute te vinden.

Na een persconferentie die al sinds 2:00 's middags bezig is, zijn er nog veel vraagtekens bij het verhaal en de onschuld van voormalig CEO van Nissan-Renault Carlos Ghosn. Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma volgde de persconferentie.

Luister ook | Autobaas Ghosn pleit zichzelf vrij tijdens persconferentie

Rancune binnen Nissan over de te grote Franse invloed binnen het partnerschap met Renault is de reden voor zijn arrestatie, zegt Carlos Ghosn. Hoge krachten binnen Nissan werkten daartoe nauw samen met de Japanse justitie, zei de gevallen automagnaat tijdens een door hem belegde persconferentie in Beiroet.

08/01 Huisarrest

Ghosn houdt vol dat hij niets fout heeft gedaan. Hij zat in Japan onder huisarrest op verdenking van fraude. Hij wist het land onlangs te ontvluchten en dook op in Libanon. Verschillende hoge figuren binnen Nissan zagen in het wegwerken van Ghosn de enige manier om de invloed van Renault bij de Japanse autofabrikant te beperken.

De advocaten van de gevallen ex-topman Carlos Ghosn brachten gisteren een verklaring naar buiten waarin ze stevig uithaalden naar Ghosns voormalige werkgever Nissan. Ghosns team beschuldigt Nissan ervan 'pervers' met de waarheid om te springen en het interne onderzoek naar Ghosn partijdig te hebben aangepakt met als doel hem onderuit te halen.

Ghosn blijkt bij zijn ontsnapping uit Japan geholpen te zijn door een voormalige Britse militair.

Het gaat om Mike Douglas, een voormalige officier in het Britse leger die nu een privé-vliegbedrijf runt in Dubai. Slogan daarvan, heel toepasselijk: 'Succesfully doing difficult jobs in difficult places'. En die moeilijke opdracht was in dit geval om Ghosn te vervoeren van Osaka naar Istanbul. Een Turks bedrijf regelde vervolgens de vlucht van Istanbul naar Beiroet.

07/01 Meineed, jouw eed

Japan heeft inmiddels ook een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de vrouw van automagnaat Carlos Ghosn. Carole Ghosn, die momenteel met haar man in Libanon vertoeft, wordt verdacht van meineed. Ze zou in april in de rechtbank valse getuigenissen hebben afgelegd.

06/01 Ghosn'tje komt om zijn loontje

The Financial Times weet nog te melden dat de hele operatie Ghosn zo'n 20 miljoen dollar heeft gekost. Nissan heeft zojuist voor het eerst gereageerd: de autofabrikant vindt dat de voormalige baas berecht moet worden. Maar hoe, dat is een groot probleem...

06/01 Enorme koffer

Inmiddels weten we dat Ghosn tijdens die tocht waarschijnlijk in een enorme koffer zat. Die zou in Japan niet zijn gecontroleerd, omdat koffer niet in de scanner op Osaka Airport paste. Twee beveiligingsexperts, ook jongens met militaire connecties trouwens, zagen erop toe dat Ghosn met koffer en al in een gereedstaande private jet werd geloodst.

06/01 Openbaar vervoer

De van fraude verdachte automagnaat Carlos Ghosn heeft bij zijn vlucht uit Japan gebruikgemaakt van het openbaar vervoer, meldde de Japanse televisiezender NTV maandag op basis van bronnen rond het onderzoek naar de ontsnapping.

Ghosn zat onder huisarrest in Japan, tot hij vorige week ontsnapte naar Libanon. De internationale opsporingsdienst Interpol heeft een verzoek ingediend bij Libanon om de van fraude verdachte voormalig automagnaat op te pakken.

02/01 Gevallen autokoning

Begin vorige week werd steeds meer duidelijk over wat er met Carlos Ghosn was gebeurd. De gevallen autokoning presteerde het om vanuit Japan zonder zijn drie paspoorten in Libanon terecht te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen