Mobiliteit23 jan '20 17:29Aangepast op 23 jan '20 17:46

Van Veldhoven stuurt sjoemeldiesels naar de garage

Auteur: BNR Webredactie

Bepaalde dieselauto's van Suzuki en Jeep moeten terug naar de garage voor een software-update. Dat heeft minister Stientje van Veldhoven van Milieu beslist na onderzoek van de RDW. De autofabrikanten hebben gebruik gemaakt van sjoemelsoftware. 'Onacceptabel emissiegedrag', zegt Noud Broekhof van De Nationale Autoshow.

Update, maar niet goed genoeg

Volgens Broekhof heeft de RDW de resultaten van het onderzoek verzonden naar de fabrikanten, en is hun reactietermijn inmiddels verstreken. 'Jeep reageerde niet, Suzuki reageerde wel en heeft uitstel tot volgende maand. Intussen hebben beide fabrikanten een software-update doorgevoerd, maar volgens de RDW is die update niet goed genoeg', zegt Broekhof.

RDW dreigt met intrekken typegoedkeuring

Bij Jeep gaat het om een significante verbetering van de emissies, maar is er nog steeds sprake van onverklaarbaar schakelgedrag en bij Suzuki zijn er nagenoeg geen verbeteringen op het gebied van emissies. Beteren beide fabrikanten hun leven niet, dan trekt de RDW de Europese typegoedkeuring voor die modellen in. 'En dan mogen die auto's niet meer verkocht worden in Europa. De bevindingen van het RDW zijn ook voorgelegd aan het OM en mogelijk volgt een strafrechtelijk onderzoek naar die fabrikanten', zegt Broekhof. Van Veldhoven wil ook de terugroepactie verplicht stellen voor voertuigeigenaren

Luister ook | Sjoemeldiesels Jeep en Suzuki terug naar de garage

(ANP Jeroen Jumelet)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen