Mobiliteit6 feb '20 07:51Aangepast op 6 feb '20 11:11

Recordaantal beginnende automobilisten krijgt strafpunten op rijbewijs

Auteur: BNR Webredactie

Een recordaantal beginnende bestuurders kreeg vorig jaar een strafpunt op het rijbewijs. Werden in 2017 4.432 punten uitgedeeld, dit aantal steeg in 2019 naar 6.169 strafpunten. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Openbaar Ministerie. Bij twee strafpunten moet een automobilist opnieuw examen doen bij het CBR.

Image
(ANP Koen van Weel)

Een beginnend bestuurder krijgt een strafpunt bij een zogeheten staandehouding door een agent, bij overtredingen als 30 kilometer te hard rijden, bumperkleven en gevaarlijk rijgedrag. Het OM meldt BNR dat het aantal staandehoudingen licht gestegen is en dat je niet één op één kunt zeggen dat beginnende bestuurders vaker de fout in gaan.

Hardere aanpak, hogere pakkans

Het CDA wil een hardere aanpak van roekeloze jonge bestuurders. zegt Kamerlid Wytske Postma. Zij vraagt zich af hoe dit 'belangrijke instrument' effectiever ingezet kan worden. 'Het lijkt alsof mensen zich veel minder bewust zijn van hoe het verkeer werkt, die lijken te vergeten dat het verkeer een samenspel is', zegt Postma. 'De pakkans moet omhoog.'

Politie steeds bekender met systeem

Verkeersrechtadvocaat Bert Kabel noemt een reden voor de stijging het feit dat steeds meer politiemensen op de hoogte zijn van dat puntensysteem en dat ze bij een bekeuring daar ook melding van doen. Zodat er dus meer geregistreerd wordt. Het gaat bij jonge bestuurders in de regel om snelheidsovertredingen, bumperkleven en gevaarlijk rijgedrag.

'We zien een toename in het aantal punten, maar als we naar de cijfers kijken zien we dat handhaving en staandehouding met een factor vijf achteruit gegaan is',


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen