Mobiliteit11 feb '20 16:17Aangepast op 11 feb '20 17:34

Omwonenden Schiphol stappen uit overleg, minister is verrast

Auteur: BNR Webredactie

De bewoners rondom Schiphol willen voorlopig niet meer meepraten in de Omgevingsraad Schiphol - de ORS. Ze zijn boos over een brief van ORS-voorzitter Pieter van Geel aan de Minister van Infrastructuur. Hun mening zou daarin niet gehoord zijn, want zij willen ook praten over het 'niet-groeien' van Schiphol. Minister Cora van Nieuwenhuizen is overvallen door het nieuws: 'Ik vind het ontzettend jammer'.

De minister zegt juist daarom verrast te zijn omdat ze na de tussenrapportage die ze kreeg van Van Geel, en die ze met Kerst naar de Kamer stuurde, niets meer van hem heeft gehoord. Ze wacht op de reactie van Van Geel, zegt ze tegen politiek verslaggever Laurens Boven. Wel herhaalt Van Nieuwenhuizen dat pas gegroeid kan worden als de hinder vermindert: 'Daar zijn mogelijkheden voor, maar we moeten zien of daar draagvlak voor is.'

Image
(Robin Utrecht)

Luister ook | Overnachting minister onder aanvliegroute Schiphol rustig verlopen

'Wettelijk adviesrecht is ons ontnomen'

Volgens vertegenwoordiger Matt Poelmans van de bewonersvereniging mag Schiphol pas groeien als een pakket hinderbeperkende maatregelen is afgesproken. Poelmans wil dat dat pakket eerst in de ORS wordt besproken voordat het naar de minister gaat. 'Dat wordt ons onmogelijk gemaakt', zegt Poelmans die wijst op het wettelijk adviesrecht van de omwonenden over de groeiplannen van de luchthaven: 'We moeten dat recht kunnen uitoefenen, maar dat is ons ontnomen. Schiphol doet dat buiten de ORS om'.

Luister ook | FNV: Schiphol doet al jaren te weinig aan veiligheid grondpersoneel

Luister ook | D66 en CU willen onderzoek veiligheid Schiphol


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen