Mobiliteit14 feb '20 00:00Aangepast op 14 feb '20 12:19

Auto van eerste mens in de ruimte geveild

Auteur: BNR Webredactie

Een bijzondere auto gaat morgen (15 februari) in Moskou onder de hamer: de ZIL 111V. Een Sovjet-cabrio waar slechts 12 stuks van zijn geproduceerd. En deze is extra bijzonder: gemaakt voor ruimtevaarder Joeri Gagarin, die er waarschijnlijk alleen maar in rondreed toen hij terugkwam op aarde.

Het veilinghuis Litfond laat op zaterdag meer bijzondere auto's verhandelen, maar deze springt eruit. Van de ZIL 111V is weinig bekend: één werd aan Fidel Castro gegeven, een ander aan Erick Honecker en twee zijn er in Kirgizië beland. Dat schrijft het veilinghuis in het persbericht dat de mannen van de Perestrojkast hebben gekregen.

Luister ook | BNR Perestrojkast: Democratie is taboe in Bakoe

Gagarin paradeert door Moskou na zijn terugkomst op aarde, bij hem Nikita Chroesjtsjov.
Gagarin paradeert door Moskou na zijn terugkomst op aarde, bij hem Nikita Chroesjtsjov. (Владимир Беляев)

Dit zeldzame exemplaar dat aan Gagarin werd geschonken kent mogelijk een nog mysterieuzer verhaal: er is niets bekend over waar de auto de afgelopen decennia is geweest. De enige versie die het veilinghuis geeft, is dat de wagen in 1964 nog een keer te zien was toen de Iraanse Shah in de Armeense hoofdstad Jerevan werd rondgereden. Sindsdien zou de ZIL 111V in een speciaal hiervoor ontworpen parkeergarage onder een Armeens overheidsgebouw hebben gestaan. Om dit mysterie op te lossen, heeft een Armeense parlementariër gezegd kamervragen te stellen.

De afgelopen twee weken was deze Sovjet-cabrio voor het eerst sinds lange tijd dus weer te zien, op een autoshow in Moskou. Hoeveel de ZIL 111V gaat opleveren, is niet bekend.

Originele staat

Op 14 april 1961 laat Nikita Chroesjtsjov, leider van de Sovjet-Unie, zich rijden naar vliegveld Vnukovo. De nieuwe held van de natie heet Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Het levert hem eeuwige roem op, een wekenlange paradetocht én geschenken, waaronder veel auto's.

Eén daarvan is de ZIL 111V, de auto waarin hij wordt opgehaald door Chroesjtsjov en zich laat rondrijden. Nu, bijna 50 jaar later, is de auto volgens het veilinghuis nog steeds in authentieke staat, met de originele verf en banden. Hoe de auto ondanks het lange stilstaan toch 35.000 kilometer op de teller heeft gekregen, is niet bekend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen