Mobiliteit5 mrt '20 07:06Aangepast op 5 mrt '20 08:22

Autoverhuurders duperen jaarlijks duizenden klanten

Auteur: BNR Webredactie

Bestaande schade opnieuw in rekening brengen, dure extra verzekeringen aansmeren of ten onrechte de borg inhouden. Jaarlijks worden vele honderden mensen gedupeerd door autoverhuurbedrijven.

Autoverhuur op vliegveld Eindhoven.
Autoverhuur op vliegveld Eindhoven. ( ANP XTRA)

En het aantal klachten groeit, stelt het Europees Consumenten Centrum (ECC) op BNR. ‘Vooral autoverhuurders die scherpe prijzen hanteren gaan vaak de fout in’, zegt Martijn Witvliet, jurist bij het ECC, dat bemiddelt bij problemen tussen huurders en verhuurbedrijven.

Luister ook | Huurauto voortdurend op weg

‘Ze zoeken naar andere manieren om geld te verdienen en maken zich dan schuldig aan dit soort wanpraktijken.’ Volgens Witvliet zijn het niet alleen kleine louche zaken die de regels aan hun laars lappen, ook grote spelers maken zich daaraan schuldig.

Dure verzekeringen

De verkoop van dure extra verzekeringen baart hem in het bijzonder zorgen. ‘Verhuurders dwingen klanten om bij hen een verzekering af te sluiten, ook al hebben die mensen al een goede verzekering. Als je niet akkoord gaat, weigeren ze soms zelfs de sleutel mee te geven’, zegt Witvliet.

Al in 2015 beloofden de autoverhuurbedrijven beterschap. Ze zouden onder meer transparanter zijn over de kosten, hun extra verzekeringen en brandstofbeleid. En toch komen er meer klachten binnen van mensen die overhoop liggen met hun autoverhuurder.

Meer klachten

In 2017 ging het om bijna 2.400 klachten, een jaar later waren dat er al zo’n 2.950, blijkt uit cijfers van het ECC. Het gaat om klachten afkomstig van mensen uit alle EU-lidstaten, inclusief Noorwegen en IJsland.

Hoewel nog niet alle cijfers zijn verwerkt, wordt ook voor 2019 rekening gehouden met een stijging. ‘Die stijging zal vergelijkbaar zijn met die van de jaren ervoor’, zegt Witvliet. En dat betekent dat het aantal klachten rond de 3.500 zal uitkomen. BNR heeft ook de Consumentenbond gevraagd naar het aantal klachten, maar die laat weten deze niet langer actief te monitoren.

Luister ook | Zo wordt autohuur niet te duur en niet t te goedkoop

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die ook op deze bedrijven toezicht houdt, wil niet reageren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen