Mobiliteit31 mrt '20 16:23

Lelystad Airport volgend jaar pas open

Auteur: BNR Webredactie

De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat. Ook blijken de stikstofberekeningen niet te kloppen.

Exterieur van Lelystad Airport
Exterieur van Lelystad Airport (ANP Jeroen Jumelet)

Lelystad blijft overloopluchthaven

'Dit jaar gaat Lelystad niet open, de luchthaven is immers bedoeld om de overloop van Schiphol op te vangen', zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. Ook de stikstof heeft impact op de luchtvaart: de berekeningen bleken niet te kloppen, 'de onderbouwing van Lelystad klopt niet', zegt Paternotte. 'Het heel belangrijk dat KLM het gaat overleven, die situatie is bloedserieus, daarna kun je kijken hoe je dat weer gaat opbouwen. Op dit moment redeneert de minister dat voor Lelystad er geen verkeer is' zegt Paternotte die erop hamert dat Lelystad een overloopluchthaven is: 'Schiphol moet zich wel hersteld hebben, anders moet je het uitstellen'.

Op de vraag of Lelystad überhaupt nog wel de poorten opent wil Paternotte niet ingaan: 'Regeren is vooruitzien, niet speculeren'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen