Mobiliteit22 mei '20 11:16

NS: krimp en coronasteun

Auteur: BNR Webredactie

De NS gaat krimpen en vraagt om overheidssteun om de coronacrisis te overleven. Het bedrijf verwacht tot 2025 een omzetverlies van 4,7 miljard euro te lijden. 'We gaan naar een kleinere NS', zegt directeur Bert Groenewegen Financiën van de NS.

(ANP Jeroen Jumelet)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Zware dreun

Volgens Groenewegen vervoerde de NS de afgelopen maanden negentig procent minder reizigers, en komt de capaciteit straks weer tussen de veertig en de vijftig procent te liggen. '20-21 zullen zware jaren zijn, dat is echt een dreun die we niet zelf kunnen opvangen', zegt Groenewegen. De directeur zegt een aantal maatregelen te treffen om het bedrijf in te richten op de nieuwe situatie.

Natuurlijk verloop

'We doen ons best om een betere spreiding te realiseren, op veel momenten op de dag hebben we ruimte zat. We gaan ook naar een kleinere NS', zegt Groenewegen. Volgens de directeur gaat die krimp vooral gerealiseerd worden door het natuurlijk verloop dat hij 'behoorlijk' noemt. 'Iedereen met een baan bij de NS gaan we proberen aan het werk te houden. We nemen nog steeds mensen aan, alleen minder dan aanvankelijk de bedoeling was. Ons uitgangspunt is niet gedwongen ontslagen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen