Mobiliteit28 mei '20 07:31

Rijbewijs halen waarschijnlijk duurder door corona

Auteur: BNR Webredactie

Je rijbewijs halen wordt waarschijnlijk opnieuw duurder. Zowel de lesprijzen als de kosten voor het afrijden zullen naar verwachting hoger uitvallen. En dat is allemaal het gevolg van de coronacrisis, zo laten het CBR en de rijscholen aan BNR weten.

Het CBR noemt prijsstijgingen 'reëel'. Deze zijn onder meer het gevolg van de 300.000 theorie- en praktijkexamens die de afgelopen twee maanden zijn geannuleerd. 'Alles lag stil, ondertussen liepen de normale kosten gewoon door. Denk aan kosten voor huisvesting, personeel en auto's', zegt Nathalie Dingeldein van het CBR.

Beluister ook | Newsroom | Recordaantal strafpunten op rijbewijs

Inhaalslag

Het is lastig om de misgelopen inkomsten versneld in te halen. 'We zijn opgestart, maar in afgeslankte vorm. We worden beperkt door de anderhalve meter afstand en de extra hygiënevoorschriften', zegt Dingeldein. Bovendien is het rondom de zomermaanden sowieso een stuk drukker: veel jongeren willen vóór de zomer hun rijbewijs halen. 'We kunnen niet zo snel nieuwe examinatoren opleiden, dat kost minstens een jaar. Onze prioriteit is daarom om eerst alle uitgestelde examens in te halen, dat is wel zo fair.' Het is aannemelijk dat de wachtrijen zullen oplopen. Na de zomer beslist het CBR of het een prijsstijging doorvoert.

Ook rijlessen duurder

Ook de Vereniging Rijschool Belang (VRB), waar een groot aantal rijscholen bij is aangesloten, houdt rekening met prijsstijgingen. 'Een aantal rijscholen heeft al de prijzen verhoogd. Daar lopen ze natuurlijk niet mee te koop', zegt VRB-voorzitter Jos van Zuylen. Volgens hem is het voor veel rijschoolhouders onvermijdelijk om de prijzen te verhogen. 'Er mogen nu maximaal twee personen in een lesauto zitten. Na elke les moeten ze de auto tien minuten luchten. Daardoor kan per dag al snel een uur minder les worden geven. Dat kost voor een eenmanszaak verhoudingsgewijs evenveel als voor grotere rijscholen.'

Beluister ook | Pechtold: Opstartproblemen CBR zijn verholpen

Hoe hard de prijzen zullen stijgen, is volgens Van Zuylen afhankelijk van hoelang de corona-maatregelen van kracht zijn. 'We hebben al een aantal keer aan het ministerie gevraagd hoelang het verbod op meer dan twee mensen in een auto van toepassing blijft. Als daar een einde aan komt, blijven de extra kosten beperkt. Dan hoeft de prijs ook niet zo ver omhoog.'

Image
(ANP / Remko de Waal)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen