Mobiliteit5 jun '20 19:34Aangepast op 6 jun '20 12:32

Miljardensteun voor ov-bedrijven

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet trekt 1,5 miljard euro uit voor openbaarvervoerbedrijven om ze de coronacrisis door te helpen. De ov-bedrijven zien hun inkomsten snel kelderen omdat veel minder mensen met de trein, bus, tram of metro reizen wegens de coronacrisis. Tegelijkertijd blijven de kosten doorlopen en blijven de coronamaatregelen zelfs om aanpassingen vragen waar extra kosten mee gepaard gaan.

Image
(ANP / REMKO DE WAAL)

Beluister ook | Corona verandert mobiliteit in de stad

Het gaat om de NS, stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren. Het kabinet hoopt 93 procent van de kosten van deze ov-bedrijven te dekken met het bedrag. Voorwaarde is dat bedrijven geen dividend uitkeren, geen bonussen verstrekken aan bestuurders en zelf een 'passende bijdrage' van zo'n 7 procent leveren.

Mocht het aantal reizigers toch sneller toenemen dan verwacht, dan 'zal de benodigde bijdrage vanuit het Rijk lager uitvallen', aldus het ministerie.

Lees ook | Verkoop occasions profiteert van mijden OV

Het ov is nog steeds officieel gereserveerd voor mensen met een vitaal beroep. De rest van Nederland is opgeroepen voorlopig zoveel mogelijk thuis te werken. Maar sinds begin deze maand draaien ov-bedrijven wel weer volgens de normale dienstregeling.

'Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd en ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het ov op hun werk', zegt verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven. 'Tegelijkertijd is er keihard gewerkt om treinen, trams, bussen, metro’s, veerboten, ponten, stations en haltes coronaproof te maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen