
Beluister ook | Corona verandert mobiliteit in de stad
Het gaat om de NS, stads- en streekvervoer en de Friese Waddenveren. Het kabinet hoopt 93 procent van de kosten van deze ov-bedrijven te dekken met het bedrag. Voorwaarde is dat bedrijven geen dividend uitkeren, geen bonussen verstrekken aan bestuurders en zelf een 'passende bijdrage' van zo'n 7 procent leveren.
Mocht het aantal reizigers toch sneller toenemen dan verwacht, dan 'zal de benodigde bijdrage vanuit het Rijk lager uitvallen', aldus het ministerie.
Lees ook | Verkoop occasions profiteert van mijden OV
Het ov is nog steeds officieel gereserveerd voor mensen met een vitaal beroep. De rest van Nederland is opgeroepen voorlopig zoveel mogelijk thuis te werken. Maar sinds begin deze maand draaien ov-bedrijven wel weer volgens de normale dienstregeling.
'Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd en ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het ov op hun werk', zegt verantwoordelijk staatssecretaris Stientje van Veldhoven. 'Tegelijkertijd is er keihard gewerkt om treinen, trams, bussen, metro’s, veerboten, ponten, stations en haltes coronaproof te maken.'