Mobiliteit4 jun '20 13:37Aangepast op 4 jun '20 15:26

Bovag en RAI: maak elektrische auto aantrekkelijker met dieselsloopregeling

Auteur: Michaël Roele

Brancheorganisaties Bovag en de RAI Vereniging zijn blij dat ook particulieren vanaf vandaag gebruik kunnen maken van een aanschafsubsidie voor de aankoop van een elektrische auto. Wel pleiten beide organisaties voor een aantrekkelijke sloopregeling voor oude diesels, om het wagenpark nog sneller te verjongen.

( ANP)

In de nieuwe regeling kun je bij een nieuw model vanaf 1 juli met terugwerkende kracht 4.000 euro aanvragen, bij een occasion gaat het om 2.000 euro. Volgens beide organisaties is het van groot belang dat deze subsidie nu ook voor particulieren bereikbaar is. 'Enerzijds omdat we die stimulans echt nodig hebben om weer een beetje beweging te krijgen in die automarkt, en aan de andere kant is het ook een goede beweging om te zorgen dat we met veel minder uitstoot geconfronteerd gaan worden in de toekomst', zegt Steven van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging.

Beluister ook | Petrolheads | Blijf kalm, deze keer een podcast zonder galm

Lees ook: 'EV-subsidie goed voor private lease

Bovag schrijft in een persbericht dat deze subsidie perspectief biedt aan de mensen met een bovenmatige interesse in elektrisch rijden. Er zit wel een aantal voorwaarden aan de subsidie. Zo geldt die alleen voor EV's met een actieradius van méér dan 120 kilometer en in een prijsklasse van 12.000 tot 45.000 euro. 'Dan valt er toch een aantal auto's uit waar particulieren wel voor zouden willen kiezen', zegt Van Eijck. Bijvoorbeeld voor een kortere afstand. Ook zijn waterstofauto's niet meegenomen in de subsidieregeling en ontbreekt er een sloopregeling.

Sloopregeling als extra stimulans

En juist die sloopregeling zou volgens zowel RAI als Bovag een extra stimulans kunnen zijn. 'Het doel van de sloopregeling is dat sterk vervuilende auto's zo snel mogelijk worden ingeruild voor veel schonere auto's. De verjonging van het wagenpark is ook hard nodig, want in Nederland hebben we een zeer verouderd wagenpark als je dat afzet andere Europese landen', zegt Van Eijck.

Beluister ook | Verkoop occasions profiteert van mijden openbaar vervoer

Bovag-voorzitter Han ten Broeke is het daarmee eens. 'Elektrisch rijden wordt voor nog meer mensen bereikbaar, én je zet de vergroening van het wagenpark in een hogere versnelling.' Het best zou zijn om de elektrische aanschafsubsidie aan te vullen met een slimme slooppremie, al spreekt Ten Broeke liever van een verjongingspremie. 'Wij zien het als Bovag als een premie die bijdraagt aan de verjonging van ons oude, uitstoot-gevoelige wagenpark.'

Mensen kunnen een oude diesel inruilen voor een gebruikte of nieuwe elektrische auto, bijvoorbeeld via private lease. 'Met een serieuze korting op het maandbedrag kunnen een paar tientjes al het verschil maken en wordt elektrisch rijden voor iedereen bereikbaar en betaalbaar. Veel mensen schaffen vanwege corona een auto aan . Dat doen ze nu vanwege de zorg over hun gezondheid, maar we willen ook dat er iets gebeurt met onze zorg over de luchtkwaliteit.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen