Mobiliteit10 jun '20 06:00Aangepast op 10 jun '20 08:23

OV: Amper coronaboetes en weinig reizigers

Auteur: Diederik de Groot

Reizigers in het openbaar vervoer houden zich tot nu toe uitstekend aan de coronaregels, zoals het dragen van een mondkapje. BNR deed hierover navraag bij de branchevereniging van ov-bedrijven, OV-NL. Daaruit blijkt dat het aantal boetes minimaal is en de bezettingsgraad ruim onder de beoogde 40 procent blijft. Dat laatste is voor het CDA reden om te twijfelen aan het nut van het in stand houden van de normale dienstregeling.

Sinds 1 juni is een mondkapje in het ov verplicht.
Sinds 1 juni is een mondkapje in het ov verplicht. (EPA)

Luister ook | Miljardensteun voor openbaar vervoer

Normale dienstregeling

Sinds 1 juni rijdt het ov weer volgens normale dienstregeling en zijn er coronaregels van kracht, waaronder de mondkapjesverplichting. Slechts 20 keer moest er sindsdien een boete worden uitgeschreven aan reizigers die zich hier niet aan hielden. Volgens OV-NL gebeurde dat vaak in combinatie met ander slecht gedrag en agressie.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Maar capaciteit is maximaal 40 procent

De maximale capaciteit van het openbaar vervoer is vastgesteld op grofweg 40 procent, om een veilige afstand tussen reizigers te waarborgen. Ook op dit punt gaat het goed: slechts 30 procent van de capaciteit wordt op dit moment benut. Dat stemt ook tot tevredenheid bij de vakbond voor spoorwegpersoneel, de VVMC. De capaciteit moet binnen enkele weken dan ook omhoog kunnen, vindt Wim Eilert van de VVMC.

Luister ook | Rover: reiziger moet meer perspectief krijgen

Lage reizigersaantallen zijn te duur

Het CDA in de Tweede Kamer ziet ook de keerzijde van het lage aantal reizigers: het kost heel veel geld om een normale dienstregeling te handhaven, terwijl slechts 30 procent van de passagierscapaciteit wordt benut. CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch denkt dan ook dat moet worden overwogen om uit kostenoverwegingen de dienstregeling opnieuw te versoberen. Dit gebeurde ook in de maanden dat het aantal coronabesmettingen in Nederland nog erg hoog was. GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger vindt dat een sobere dienstregeling geen goede oplossing is: 'Minder treinen is wat mij betreft geen goed idee. Ik denk dat je meer moet spreiden.'

Voorzitter Pedro Peters van OV-NL wil niet de capaciteit aanpassen, maar de reizigers zodat er veel meer mensen mee mogen. 'Veertig procent is niet te doen, dat zou wel heel triest zijn. Er ligt verzoek bij het Kabinet of die veertig procent niet losgelaten kan worden', zegt Peters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen