Mobiliteit10 jun '20 13:33

ChristenUnie: einde aan ongebreidelde groei luchtvaart

Auteur: BNR Webredactie

Regeringspartij ChristenUnie presenteert zaterdag haar luchtvaartvisie en zal dan praten over een einde aan de ongebreidelde groei van de luchtvaart. 'Welke luchtvaart willen we? Wat is het nieuwe normaal in de luchtvaart?', vraagt CU-Kamerlid Eppo Bruins zich af in BNR's Zakendoen.

Exterieur van Lelystad Airport
Exterieur van Lelystad Airport (ANP Jeroen Jumelet)

Luister ook | Lelystad moet in 2021 open, ondanks de crisis

Lelystad open? Niet voorstelbaar deze kabinetsperiode

Zo acht Bruins 'het niet voorstelbaar' dat er deze kabinetsperiode nog een besluit valt over de opening van Lelystad Airport. 'De luchtvaart ligt nagenoeg stil, in het regeerakkoord zijn er afspraken gemaakt over de planning en de voorwaarden waaronder Lelystad open gaat. Er is geen sprake van schaarste, er is geen sprake van overloop van Schiphol', zegt Bruins die eraan toevoegt dat we 'ook nog een stikstofprobleem' hebben.

Luister ook | Crisis kan worden benut voor verduurzaming luchtvaart

Nieuwe visie op luchtvaart

Zaterdag presenteert de ChristenUnie haar visie op de luchtvaart, die een rol in het verkiezingsprogramma zal gaan spelen. 'Daar gaan we praten over het einde aan de ongebreidelde groei van de luchtvaart. Dat gesprek moeten we voeren: minder hinder, minder uitstoot. Wat is het nieuwe normaal in de luchtvaart? Welke luchtvaart wil je? Dat is wat de komende maanden staat te gebeuren.'

Desgevraagd zegt Bruins ten slotte dat het goed zou zijn dat het Nederlandse Kabinet in navolging van Oostenrijk het stunten met vliegtickets gaat verbieden.

Luister ook | Opening Lelystad duurt nog jaren


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen