Mobiliteit15 jun '20 14:00

CEO ProRail: 30 procent groei in 2030

Auteur: BNR Webredactie

Duurzaam openbaar vervoer zal een cruciale rol spelen in de onvermijdelijke mobiliteitsgroei. Dit zegt algemeen directeur John Voppen van ProRail. Voppen kijkt voorbij de onzekerheid op de korte termijn: 'We kijken naar dertig procent groei in 2030 en 2040'.

CEO John Voppen van spoorbeheerder ProRail.
CEO John Voppen van spoorbeheerder ProRail. (ANP Sander Koning)

OV zal blijven groeien

Weliswaar voorziet Voppen veranderingen als gevolg van corona - zo hoopt hij dat het thuiswerken een blijver is - het openbaar vervoer zal op langere termijn blijven groeien. En die groei heeft volgens Voppen betrekking op zowel de reizigerskant als op de goederenkant: goederenvervoer over het spoor is in zijn optiek een onontbeerlijke component van de duurzaamheidsslag die gemaakt moet worden. 'We willen groeien, maar als dat over de weg moet, dan krijgen we dat niet duurzaam', zegt Voppen.

Overheid moet blijven investeren in mobiliteit

'Kijk je naar mobiliteit, huizenbouw, de green deal, dan moet dat ov een behoorlijke groei doormaken', zegt Voppen die daarom de kans groot acht dat groei met dertig procent in 2030 en 2040 doorzet. En al heeft het huishoudboekje van de overheid sinds de coronacrisis andere prioriteiten dan daarvoor (zoals het miljardenfonds om Nederland toekomstbestendig te maken), de overheid moet volgens Voppen blijven investeren: 'Uit vorige crises hebben we geleerd: als je stopt met investeren, wordt het lastig . Infrastructuur zorgt voor groei van het bnp en voor de werkgelegenheid. Tien procent van ons inkomen komt uit infrastructuur'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen