Mobiliteit17 jun '20 08:44Aangepast op 17 jun '20 09:25

Autoverkoop Europa halveert

Auteur: BNR Webredactie

De verkoop van personenauto's in Europa is vorige maand gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. De daling was in alle landen van de Europese Unie fors, meldt de de internationale autobrancheorganisatie ACEA.

ACEA: Passenger car registrations: -41.5% five months into 2020; -52.3% in May

In totaal werden in mei 581.161 personenauto's verkocht, ruim 52 procent minder dan in mei 2019. Die daling op jaarbasis volgt op een afname van 76 procent in april, wat volgens ACEA een recordkrimp was. De krimp zwakt wat af. 'Het begint een beetje te stabiliseren', zegt Noud Broekhof van De Nationale Autoshow.

Beluister ook | Oude auto's slopen om een nieuwe te kopen

Image
(ACEA)

Verschil in landen

België: -32%

Frankrijk: -50,3%

Duitsland: -49,5%

Italië: -49,6%

Nederland: -59,2%

Spanje: -72,7%

Beluister ook | BNR Petrolheads

De verkoop van personenauto's in Europa is vorige maand gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder
De verkoop van personenauto's in Europa is vorige maand gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder (Ryan Searle, Unsplash)

Autoverkopers hadden eerder te maken met gedwongen sluitingen van showrooms, maar veel lockdownmaatregelen in Europese landen zijn inmiddels versoepeld. Autodealers kampen verder met problemen aan zowel de aanbod- als vraagkant. 'De zomer is doorgaans niet het moment om een nieuwe auto te kopen. Mogelijk trekt de markt vanaf het derde kwartaal weer wat aan', zegt Broekhof.

Vertrouwen daalt

Door de coronacrisis is het vertrouwen onder consumenten hard gedaald, waardoor veel mensen de aankoop van een nieuwe auto uitstellen. Tegelijkertijd heeft de auto-industrie door fabriekssluitingen voor een groot deel stilgelegen. 'Landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje, waar veel auto's worden gebouwd, willen heel graag de auto-industrie weer aan de praat krijgen. Ze gaan miljarden investeren in aankoopregelingen en behoud van banen', zegt Broekhof.

Sloopregeling

Ook in Nederland pleit de autobranche voor het invoeren van een sloopregeling. Daarmee moet de verkoop van nieuwe auto's een impuls krijgen. 'Daar moet natuurlijk ook geld voor vrij worden gemaakt. Het is nog niet duidelijk of die regeling er echt gaat komen dit najaar', zegt Broekhof.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen