
Lees ook | Liveblog Coronacrisis
Verschil in herstel
Medewerkers van mkb-bedrijven zijn vaak alweer op weg. Zij tanken zelfs bijna evenveel als vóór corona, meldt Travelcard. Maar dat beeld is heel anders bij grote bedrijven die veelal auto's leasen. Daar wordt ongeveer de helft minder getankt en is er amper sprake van herstel in vergelijking met het dieptepunt van de coronacrisis een paar weken geleden. Veel auto's worden ook nu nog nauwelijks gebruikt. Een vergelijkbaar beeld komt naar voren uit de hoeveelheid zakelijke parkeertransacties welke eveneens een beperkt herstel laten zien, blijkt uit gegevens van parkeerbedrijf Parkbee.
Dat medewerkers van grote bedrijven nog zo vaak vanuit huis werken, is in lijn met het advies van het kabinet. Bovenal is het complexer om een paar honderd medewerkers in één kantoor te stoppen dan slechts een handjevol. Helemaal als medewerkers daarbij anderhalve meter afstand moeten bewaren, verklaart MKB-Nederland.
Zekerheidje verdwijnt
Leasebedrijven verwachten dat werkgevers in een deel van de gevallen versneld afscheid zullen nemen van de leaseauto, zo laten ze aan BNR weten. Ze houden rekening met een situatie waarbij er ook na corona meer wordt thuis gewerkt. Tegelijkertijd is een leaseauto niet voor iedereen even hard nodig. Werkgevers gebruiken het als middel om potentiële werknemers over de streep te trekken om voor hen te werken in plaats van voor de concurrent.
Nu bedrijven extra goed op de kosten moeten letten, is de verwachting dat ze dit beleid kritisch tegen het licht zullen houden. Want wie geven ze straks wel een auto en wie niet? Daarom wordt nog meer gekeken naar alternatieve vervoersmiddelen zoals e-bikes, scooters, openbaar vervoer en deelauto's. Al zijn die laatste twee vooral in de toekomst interessant aangezien het advies nog altijd is om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden.
Geen nieuwe contracten
Op de korte termijn proberen bedrijven de kosten te drukken door geen nieuwe leasecontracten af te sluiten. In plaats daarvan verlengen ze bestaande contracten. Ondernemers willen zo min mogelijk verplichtingen aangaan vanwege de onzekere toekomst. Verder stellen bedrijven het verwachte aantal kilometers drastisch naar beneden bij en ook verlagen ze de brandstofvoorschotten.