Mobiliteit29 jun '20 12:54

Crisis treft grote vliegtuigproducenten

Auteur: BNR Webredactie

De crisis in de luchtvaartsector treft ook de grote vliegtuigproducenten. Het Europese Airbus schrapt de komende twee jaar duizenden banen en verlaagt de productie met veertig procent. Ook Boeing heeft de productie al eerder teruggeschroefd, maar gaat nu wel weer testen met de Boeing 737 MAX. 'Testen heeft zeker zin, er zijn er immers al vijfduizend van verkocht', zegt luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft.

(AFP Olivier Douliery)

Luister ook | Boeing 737 MAX gaat weer vliegen

Langdurig proces

Volgens Melkert is de vraag nu even wat minder, maar zodra luchtvaartmarkt weer aantrekt, zal de productie snel omhoog moeten. 'De testen die volgende week waarschijnlijk zullen beginnen, moeten aantonen dat de problemen met de 737 MAX opgelost zijn', zegt Melkert die erbij aantekent dat dit een langdurig proces gaat worden. 'De Amerikaanse autoriteiten hebben wat steken laten vallen, dat gaat nu niet meer gebeuren, ze hebben ook een onafhankelijk adviesorgaan ingeschakeld. Pas als iedereen tevreden is, wordt de 737 MAX vrijgegeven'.

Luister ook | Dossier Boeing 737 MAX

Desgevraagd zegt Melkerts dat die 40 procent weliswaar fors is, maar dat dit niet het einde betekent van de luchtvaartreuzen: 'Ook voor Airbus geldt dat de orderboeken zeven tot acht jaar vooruit gevuld zijn, maar dat ze nu weinig klanten hebben en dus gaan downscalen. Dit gaat duizenden banen kosten, en gaat ongelooflijk veel pijn doen, maar is niet het einde van Airbus of Boeing'.

Luister ook | Boeing wil 16.000 banen schrappen

Nederland telt een grote maakindustrie die onderdelen aan Boeing en Airbus levert. Volgens Melkert gaat dit dus ook consequenties hebben voor deze sector.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen