Voor onze reizen kiezen we vooral voor één vervoermiddel
Op één rit gebruik maken van verschillende vormen van vervoer, het gebeurt is in slechts 4 procent van alle reizen. Deze ketenverplaatsing groeit wel een heel klein beetje, maar stelt in totaliteit nog niets voor terwijl de overheid het wel stimuleert. Maar mensen kiezen dus vooral voor één type vervoer: óf de auto, óf de trein, óf de fiets... Dat blijkt uit onderzoek van Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid.
Luister ook | Spitsbrekers - mobiliteitsalliantie vreest verkeerschaos
Stimuleren
Het beleid probeert dat te stimuleren met bijvoorbeeld P+R-terreinen met gratis of goedkope parkeergelegenheid om de overstap van auto naar ov te vergemakkelijken, ov-fietsen en autodelen-projecten. 'We zitten niet te wachten op ketenverplaatsing', zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen, 'Bij iedere stap in de keten is er onzekerheid en tijdverlies'.
Volgens Tertoolen zijn dergelijke faciliteiten op zich succesvol, toch wordt de verkeerspsycholoog 'niet vrolijk' van de cijfers. Tertoolen zegt zegt dat P+R-terreinen succesvol zijn op plekken waar het parkeren moeilijk is, op locaties waar de automobilist 'pijn' voelt, daar is het succesvol. Ook ziet Tertoolen een kans voor de combinatie auto-fiets omdat mensen inzetten op hun gezondheid.
Luister ook | KPMG: spits mogelijk drukker na corona
Mobility as a Service
Onderzoeker Matthijs de Haas van het KIM vraagt zich af wat de effecten van corona zullen zijn op ketenverplaatsingen. Hij noemt Mobility as a Service 'in potentie een mogelijkheid om ketenverplaatsingen te stimuleren. Je biedt mensen een platform waarop ze in één keer de hele reis kunnen bezoeken, boeken en betalen'. De onderzoeker wijst er wel op dat MaaS nog wel in de kinderschoenen staat.