Mobiliteit15 jul '20 11:45

Veilig Verkeer Nederland komt met opfriscursus voor e-bike

Auteur: Michaël Roele

Het aantal ongevallen met een elektrische fiets neemt toe. Daarom biedt Veilig Verkeer Nederland (VVN) gebruikers van een e-bike een online opfriscursus aan om de veiligheid verder te waarborgen.

Eenzijdige ongelukken

'Het fietsen op een e-bike is toch anders dan op een traditionele fiets en er zijn andere vaardigheden nodig', zegt Ingrid Wetser van Veilig Verkeer Nederland. Doordat mensen nog niet genoeg gewend zijn aan de e-bike komen er veel ongelukken voor. Meestal gaat het hierbij om enkelvoudige ongevallen. 'Dat zijn ongevallen waar niemand anders aan te pas komt, zoals botsen tegen een paaltje of een stoeprand, of vallen bij het op- en afstappen', volgens Wetser.

Lees ook | E-bikes en sportfietsen vliegen de deur uit bij Dynamo Retail Group

In de onlinecursus is een uitleg te vinden over hoe een e-bike rijdt en waar je als bestuurder extra op moet letten. 'Je moet terugschakelen voor een bocht, je moet verder vooruitkijken en je hebt een langere remweg door je hogere snelheid. Dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.' Ook zal er meer uitleg zijn voor de algemene verkeersregels.

Veilig Verkeer Nederland raadt mensen ook aan om de snelheid af te stellen op twintig kilometer per uur in plaats van vijfentwintig. 'Als mensen zich daar wat meer bewust van zijn, dan voorkomt dat een hoop leed.'

Elektrische fietsen van het bedrijf VanMoof.
Elektrische fietsen van het bedrijf VanMoof. (ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen