Mobiliteit16 jul '20 13:10

Fors minder autodiefstallen door corona

Auteur: BNR Webredactie

Net als de woninginbraken is ook het aantal diefstallen van personenauto's fors gedaald in de eerste zes maanden van dit jaar. Met 3.772 gestolen auto's lag het percentage 9,3 procent lager dan in dezelfde periode in 2019. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigencriminaliteit.

De daling was vooral groot in de maanden waarin we met z'n allen veel thuisbleven. Inmiddels neemt het aantal diefstallen weer toe. 'In juni zien we dat het wel weer terugschiet naar het oude niveau. Ik denk dat je met deze cijfers echt kunt zeggen of het meevalt aan het einde van het jaar', zegt Henrik Steller, manager bij het Landelijk Informatiecentrum Voertuigencriminaliteit.

Busjes vreemde eend in de bijt

De vreemde eend in de bijt zijn de kleine bedrijfswagens, de kleine busjes. Daar bleef het aantal diefstallen toenemen. 'Die stijging valt nu wel op. We vinden het lastig om daar direct de vinger op te leggen. Daar gaan we verder naar kijken, vooral ook waar en in welke conditie die voertuigen terug zijn gevonden', zegt Steller.

Toyota en Renault populair

Ook in het soort auto's dat gestolen wordt is het één en ander veranderd. 'De traditionele merken zoals Volkswagen, Audi en BMW laten een lichte daling zien, maar we zien dat Toyota en Renault er qua volume bovenuit steken. Je ziet toch dat in veel landen hybride auto's aantrekkelijk zijn. Toyota is op dat vlak één van de grotere', zegt Steller.

Verder viel nog op dat het aantal autodiefstallen in Amsterdam met 19 procent afnam, terwijl dat in Rotterdam juist toenam met 16 procent. 'In Rotterdam speelt mee dat je daar toch de haven hebt.'

Toyota's zijn populaire doelwitten
Toyota's zijn populaire doelwitten (EPA/MICHAEL REYNOLDS)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen